Forrige recordNæste record  1883 Heinrich Alexander Müller


5. juli • Ved Boserup Pavillonen

Født: 7. oktober 1835 • Død: 22. oktober 1884

Levnedsbeskrivelse:

Redaktør af Roskilde Avis.

Heinrich Müller blev født i Sønderborg, og lærte bogtrykkerfaget i sin fødeby. I 1861 overtog han udgivelsen af den da 54-årige ”Roskilde Avis” efter redaktør J.D.C. Hansens enke, og han drev den, til han døde kun 49 år gammel. Heinrich Müller var meget velgørende og arrangerede blandt andet julefester for fattige børn.
Avisen havde til huse i Algade 26. Roskilde Avis blev etableret i 1828 som byens første avis og var i mange år Højres talerør. Senere fik den konkurrence fra venstreavisen Roskilde Dagblad (1878), den radikale Roskilde Tidende (1904) og Københavns Amts Social-Demokraten (1908).

Heinrich Müller var selskabts formand fra 1878 til sin død i 1884.

Læs mere i artiklen Keglespil i den lune aften samt i den senere udgave af artiklen Keglespil i den lune aften 

Skiven:

Interiør fra Roskilde Avis' trykkeri. Tværs over billedet fuglekongens bandoler.

Det kan formodes, at redaktør Müllers kongeskive har inspireret fuglekongen og kunstneren 108 år senere.
Da guldsmed Carl-Christian Enig i 1991 blev fuglekonge, malede Jørgen Brendekilde et smukt motiv af værkstedet i Karen Olsdatter Stræde og Roskildes flotte borgmesterkæde, som guldsmeden er mester for. Opbygningen af skiven er den samme som på skiven fra 1883. Det var en god idé, fuglekongen og maleren fik. At række hånden 108 år tilbage til en anden af selskabets fuglekonger og derved slå fast, at selskabet har traditioner.

Skiven er i 2014 blevet konserveret af Maleri-Konserveringsværkstedet i Jægerspris. 

Skiven måler 41 cm i diameter.

Skivens placering:

Skiven er udstillet på Roskilde Museum

Kongeskytte:

Hans Winther

Fuglekongens historie og anekdoter:

Blandt fuglekongerne har der været en del bladmænd. Den første var redaktøren af Roskilde Avis, Heinrich Alexander Müller, der blev fuglekonge i 1883. Han fik lavet en skive med to motiver fra avisen: Dels sætteriet med de store sættekasser, hvor to sættere er i gang med deres arbejde, dels selve rotationspressen med de endeløse papirbaner, som avisen trykkes på. Endelig er billedet delt på tværs af fuglekongens bandoler.

 * * * * * * * * *

Heinrich Müller blev afløst som redaktør på Roskilde Avis af Georg Christensen, der var selskabets formand i årene 1899 - 1900 og igen fra 1902 - 1926. Desuden blev Georg Christensen fuglekonge i 1910 og 1912.

Tilbage til listen