Forrige recordNæste record  Sponsor for 1991 er Andersen & Enig ApS  

Den lille guldsmed i den lille gade igennem 4 generationer i mere end 125 år

Det var i 1885 hvor en ung nyboderdreng, guldsmed Christian Andersen besluttede at tage "på valsen", at drage Europa rundt som naver. Men han nåede ikke længere end til Roskilde, for her mødte han en sød pige Anna Enig, og hun bort jog ethvert ønske om at fortsætte som "farende svend".

De blev gift, og i 1891 startede de med små midler i Karen Olsdatter Stræde 7. "Tosset rad, at åbne butik i det skumle stræde, og så endda guldsmede butik,- det går aldrig" sagde byens borgere. Men det gik, og endda så godt, at den ligger der endnu.

Da alt gik allerbedst begyndte hans helbred at vakle så meget, at han i 1923 måtte anmode sin nevø, guldsmed Willy D. Enig, om at komme til Roskilde for at assistere ham i forretningen og på værkstedet.

Willy D. Enig var udlært guldsmed og boede og arbejdede i København. Han kom til Roskilde i 1923 for at aflaste sin onkel under hans sygdom.

I 1926 blev de kompagnoner, og fik ændret navnet til "Andersen & Enig".

I 1956 trådte Carl-Christian Enig, efter endt uddannelse, ind i firmaet, hvor han havde den store sorg, at han allerede efter 7 år i firmaet, mistede sin far. Ved firmaets 100 års jubilæum i 1991, startede hans søn Henrik Enig som lærling på det gamle guldsmedeværksted.

At alle fire generationer har fået tildelt højeste karakter samt medalje, for deres svendestykke, lover for at det håndværksmæssige altid har været i toppen.


De to stregtegninger er begge udført af Jørgen Brendekilde, der er den mest brugte kunstner i selskabets historie.
Jørgen Brendekilde var selv medlem af selskabet og malede i perioden 1959-91 ialt 20 fuglekongeskiver. Den sidste skive var netop for Carl-Christian Enig der blev fuglekonge i 1991. Desuden kan det fortælles, at det var på dette værksted at Jørgen Brendekilde, Carl-Christian Enig og Egon Nielsen fremstillede byes borgeres gave til Roskilde by - Borgmesterkæden.

Besøg sponsorens hjemmeside ved at klikke på logoet: