Forrige recordNæste record  2003 Frans Goldbach


1. juli • I Restaurant Håndværkerens have

Født: 19. juni 1948

Levnedsbeskrivelse:

Malermester.

I 2004 gav fuglekongen sin levnedsbeskrivelse til selskabet. Den lyder således:

"Jeg er født den 19. juni 1948 og er opvokset i Roskilde. Jeg blev udlært som malersvend hos min far, Fritz Goldbach, i 1967. Jeg blev medejer 1976 og overtog firmaet i 1982. I dag har jeg en medarbejderstab på 30 personer.
Firmaet har eksisteret i 120 år og har ydet arbejde for alverdens kunder i Roskilde og på Sjælland.
En del af kundekredsen er i dag Amalienborg Slot, Fredensborg Slot, Rosendal Gods, fru Hansens køkken med mere."

Læs mere i artiklerne Et malerdynasti125 år med pensel og Malermester Goldbach er bidt af biler.

Skiven:

Skiven er malet fra fuglekongens adresse, Frederiksborgvej 101, hvor man fra vandsiden ser udsigten ud over fjorden med domkirken i baggrunden.
På skiven er tre skjolde med hvert sit symbol. Oldermandskæden fra Roskilde Malerlaug, hvor fuglekongen har fungeret som formand siden 1998. Skjoldet med Rolls Royce for fuglekongens hobby, med en samling af disse biler. Endelig et skjold med fuglekongens sejlbåd, en W-båd fra 1936. Ombord i denne båd vandt fuglekongen adskillige mesterskaber. Båden var en del af fuglekongens fritidsliv fra 1972 til 2002. 

Skiven er i 2018 blevet konserveret af Maleri-Konserveringsværkstedet i Jægerspris.

Skiven måler 49 cm i diameter.

Skivens placering:

Skiven er ophængt i Restaurant Håndværkerens sal

Skiven malet af:

Jeppe Emil Drews

Kongeskytte:

Leif Nielsen

Årets vindere:

Ringen   Brandmand Bjarne Hansen ved skud af pressefotograf Ib Glaser
Kronen   Forhenværende amtsdirektør Ernst Verwohlt ved skud af arkitekt Svend Aage Hansen
Højre klo   Direktør Svend Langberg ved skud af direktør Jørgen Andersen
Venstre klo   Arkitekt Per Lindgård ved skud af forhenværende kioskejer Gunnar Løgstrup Poulsen
Halsen   Smedemester Mogens Würtz ved skud af produktchef Ebbe Overgaard Nielsen
Halen   Overlæge Jørgen Lock Andersen ved skud af kunstmaler Jeppe Drews
Venstre vinge   Konduktør Tommy Pedersen ved skud af direktør Allan Kloster Hansen
Højre vinge   Salgschef Peter M. Thomsen ved skud af snedkermester Ole Krath
Brystpladen   Malermester Frans Goldbach ved skud af tømrermester Leif Nielsen

Årets pokalvinder blev Leif Nielsen.


Fuglekongens historie og anekdoter:

Den senere fuglekonge i 2003, Frans Goldbach, blev indballoteret i selskabet ved indskydningen den 6. juli 1976. Som proponent stod hans far, malermester Fritz Goldbach, der tidligere havde malet Svend Paghs skive for 1968. Samtidig stod Fritz Goldbach som proponent for den yngre søn, malermester Bernt Goldbach.
Det vides ikke, hvordan det kunne lade sig gøre at stå som proponent for to kandidater samtidig. Denne mulighed var netop blevet afskaffet ved generalforsamlingen tre måneder tidligere.

* * * * * * * * *

Frans Goldbach er søn af Fritz Frederik Malthe Goldbach, der malede Svend Paghs skive, efter at han blev fuglekonge i 1968. Frans Goldbach erindrer, at hans far malede skiven på køkkenbordet på Møllehusvej i 1969.

* * * * * * * * *

Murermester Jens Peter Olsens skive fra 1921 var i en periode blandt de fem, der var forsvundet fra selskabet. Den blev på et tidspunkt afleveret til Lotte Fang-Borup på Roskilde Bibliotek. Ægtefællen, Jørgen Fang-Borup, havde fået skiven istandsat, da Frans Goldbach i 2003 blev kåret som fuglekonge. Frans Goldbach betalte en ny ramme og indskrift. Skiven blev indføjet i samlingen på fugleskydningsdagen i 2004. Således kom Frans Goldbach dette år med hele to skiver.

* * * * * * * * *

I juni måned 1993 blev der indbudt til åbning af samlingen i Palægården. Fuglekongen fra 1959, glarmester Cai Christensen, havde skænket glasmontrer til diverse ting. Den senere fuglekonge i 2003, Franz Goldbach, havde skænket renovering af lokalerne samt efterrenovering af Håndværkeren. Skydebror John "Boston" Pedersen, skænkede en mandsmannequin i fuld størrelse, påklædt fra top til tå i et antræk, som det ville være ønskeligt, at alle skydebrødre mødte i til fugleskydninger. Denne mannequin bar kongebåndet i en glasmontre, når skærfet elles ikke var i brug.

* * * * * * * * *

Fuglekongen blev selv kongeskytte i 2011 for Ove Christensen.

* * * * * * * * *

Ved indskydningen den 3. juli 2006 stod Frans Goldbach som proponent ved pelsdyravler Knud Jørgen Vests optagelse i selskabet. Knud Jørgen Vest blev efterfølgende fuglekonge i 2014.

Årets historie og anekdoter:

109 skytter affyrede i alt 611 skud ved årets fugleskydning. Marchen foregik i en piskende regnbyge, hvilket var første gang i nyere tid.

* * * * * * * * *

Ved året fugleskydning talte fuglekongen Erik Hansen for Hendes Majestæt Dronningen, formanden Jørgen Ypkendanz for fuglekongen, Aksel Høpfner for Danmark og Jens Murillo for skytterne. Endelig talte Jan H. Nielsen på vegne af de nye skydebrødre for selskabet.

* * * * * * * * *

Henning Ibsen, Bjarne Johansen, Mogens Pedersen og Preben Thomsen modtog ved fugleskydningsfrokosten erindringstegn for 25 års medlemskab. Carl-Christian Enig og Svend V. Johansen modtog samtidig erindringstegn for 40 års medlemskab.

* * * * * * * * *

Nye indballoterede skydebrødre i året:

Direktør Max Rene Hagedorn
Bygningsingeniør Klaus Ravn Pedersen
Tabletmester Leif Kurt Knakkegaard
Overlæge, dr. med. Jørgen Lock-Andersen
Forsikringsmægler Jan H. Nielsen
Fabrikant Holger Midtgård Jørgensen
Direktør Kenneth Piber
Systemudvikler Martin Wegeberg

Tilbage til listen