Forrige recordNæste record  1846 Israel Jensen


10. juli • Ved Børsen

Levnedsbeskrivelse:

"Chirurg", kirurg og barber - havde barberforretning i gården i Skomagergade 20.

Læs mere i artiklen "Chirurgen" og kongen samt den senere udgave af "Chirurgen" og kongen, der blandt andet beskriver fuglekongens bedrageriske søn.

Skiven:

Bekendte personligheder på højen i plantagen ved Røde Port, hvorover et flagsmykket tog kører. På skiven står:

                 Sjællandske Jernbaners Indvielse Aar 1847

Selve den malede skive er af metal.

Skivens motiv er en meget betydningsfuld Roskilde-begivenhed: "Sjællandske Jernbaners indvielse år 1847", som der står på rammen. Maleren har sat sit staffeli op i "Plantagen", det parkområde, som "Forskønnelsesselskabet" havde lavet, og som nu blev adskilt fra byen. Parkens samlingspunkt i spidsen. Alle står med front mod beskueren, men med ryggen til banelinien og Røde Port, der i øvrigt oprindelig var grå. Over broen kører et flagsmykket tog.
Personerne på skiven er en højst besynderlig samling. Fra venstre, prinsesse Caroline, Prins Ferdinand og maleren Zweindorf. Omkring flagstangen nogle ukendte personer og stående til højre, først kirurg Jensen med frue og søn, senere under navnet Rousseau-Jensen, og dernæst selveste Kong Christian den 8. og professor H.N. Clausen.
Røde Port har ligeledes været motiv på skiverne for 1934 og 1936.

På Roskilde Museums hovedudstilling, hvor skiven er udstillet, kan høres en indtalt lydfil om denne.  Denne er lavet af museet og kan høres her på dansk og engelsk.


Skiven er i 2013 blevet konserveret af Maleri-Konserveringsværkstedet i Jægerspris.

Skiven er udstillet på Roskilde Museum.

Skiven måler 52 cm i diameter.

Tilbage til listen