Forrige recordNæste record  1879 Valdemar Bertelsen

3. juli • Ved Boserup Pavillonen

Født: 1. oktober 1830 på Bregentved • Død: 16. september 1901 på Sct. Jørgensbjerg

Levnedsbeskrivelse:

Byfogedfuldmægtig.

Frederik Emil Valdemar Bertelsen var gift med Marie Christine Ingstrup. Den 5. marts 1877 blev parret forældre til Alfred Bertelsen, der senere blev læge og medicinalkonsulent. 

Læs mere i artiklen Fangerne sendte drenge ud for at købe tobak og i den senere udgave af artiklen Fangerne sendte drenge ud for at købe tobak

Skiven:

Raadhustorvet med det gamle rådhus.

Det må formodes, at Gottschalck har benyttet sig af sin kunstneriske frihed, da han malede skiven. Bemærk, at rådhusets tag lige nøjagtig når op til det store tårnvindue. Det samme var tilfældet på Heinrich Christian Müllers skive fra 1832, hvor rådhuset havde en etage mindre. 

Skiven er i 2014 blevet konserveret af Maleri-Konserveringsværkstedet i Jægerspris. 

Skiven måler 48,5 cm i diameter.

Skivens placering:

Skiven er udstillet på Roskilde Museum

Årets historie og anekdoter:

Valdemar Bertelsen ville have byens rådhus og Rådhustorvet som motiv på sin skive. Roskilde rådhus anno 1879 var egentlig det gamle fra 1735, men stærkt ombygget i 1839. Det er derfor nok værd at sammenligne denne skive fra 1879 med skiven fra 1832, borgmester Heinrich Christian Müllers, der viser det gamle rådhus.
Nok har selve rådhuset ændret sig, men derudover er der ikke sket ret meget. Alligevel har byens økonomiske fremgang sat sine spor. De lave 1700-tals huse har fået en etage mere, og nogle af dem har helt ændret udseende. Byfornyelsen er begyndt.

Tilbage til listen