Forrige recordNæste record  Sponsor for 1890 er Himmelev VVS  

Gas og vand gennem generationer

Så længe nogen kan huske og mere til har der ligget værksted på Himmelev Bygade ved Fynsvejs udmunding, tæt på den gamle kirke.
Som i andre af landets lokalsamfund havde også Himmelev tidligere den lokale smedje, hvor hesten kunne blive skoet, og hvor manden kunne få trukket den dårlige tand ud, og herefter blive bedøvet med en snaps eller en whisky.

Den sidste traditionelle smedemester i Himmelev var Peter Hansen. Han lukkede smedjen i slutningen af 1950´erne. Værkstedet blev overtaget af Erik Bonfils, der etablerede sin virksomhed i 1955. Siden har virksomheden været i familiens eje.
I 1960 lod Erik Bonfils den gamle smedje nedrive, og en ny bygning blev opført. Den eksisterer endnu, og firmanavnet er i dag Himmelev VVS.

Smedehåndværket har været kendt siden jernalderen og omfattede en lang række specialer som grovsmede, klejnsmede, bøssemagere, grydestøbere, gørtlere og meget mere. Et af specialerne var en plattenslager. Dette begreb omfattes som noget helt andet i dag.
Et almindeligt smedeværksted var udstyret med esse med blæsebælg, eller puster, fyrkost, kulbørste, ildjern og fyrspid; af redskaber brugtes ambolt og blokkejern til at hugge på samt tænger, kløvejern og hammere af mange slags. Smedene var optaget i lav i flere end 30 byer, og modsat andre lav omfattede de ofte flere fag, således også remmesnidere og saddelmagere indtil omkring 1550.

Erik Bonfils var velkendt i lokalsamfundet som medlem af sognerådet, sammen med blandt andre Henry Stryhn, der var grundlægger af den landskendte leverpostejsfabrik på ”Stryhnsbakken”.

I 1992 blev Erik Bonfils to sønner, Kjeld og Jørgen, medejere af virksomheden, der samtidig blev omdannet til et anpartsselskab. I 2011 kom Jesper Bonfils ind i firmaet, så der i en tid, indtil stifteren trak sig tilbage, var tre generationer Bonfils i den gamle virksomhed.

Himmelev VVS tilbyder alt inden for det traditionelle blikkenslagerarbejde eksempelvis installation af centralvarme-, fjernvarme- og gasinstallationer, fjernvarme- og gasservice, nybyggeri og renovering af badeværelse samt sanitet.

Se sponsorens data ved at klikke på billedet: