Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 2023 

Roskilde

På årets første dag dør forfatteren, der bl.a. har skrevet tv-serien "Matador", Lise Nørgaard. Hun er født i Roskilde og var journailist på Roskilde Tidende. Hun blev 105 år.

* * * * * * * * *

En ung kvinde bliver fundet dræbt i en boligblok i Vestergade. En mand kvinden havde et forhold til, bliver anholdt i sagen.

* * * * * * * * *

Forbipasserende fandt en død mand i et buskads i Folkeparken. Det kunne konstateres, at han blev slået ihjel af knivstik. Efterforskningen viste, at han selv var gerningsmanden.

* * * * * * * * *

Roskilde Festival kom frem med planer om at overtage Hal 9 på Musicon. Det gav megen diskussion. Både om planerne og selve processen.

* * * * * * * * *

Roskilde nåede også, at komme med på moden, da der opføres et padel center på Rønøs Allé.

* * * * * * * * *

Stormen Pia fejer hen over landet lige før jul, men forårsager heldigvis ikke så mange problemer i og omkring Roskilde. Watertubes og sandsække samt digerne i havnen holder vandet rimeligt ude. Vikingeskibsmuseets foranstaltninger holder også vandet ude derfra.


Danmark

Den nyligt dannede flertalsregering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne kommer i stærk modvind i befolkningen, hos fagforeningerne og oppositionen. Man ønsker at sløjfe store bededag fra 2024. Den første gang stor bededag var en helligdag var i 1686 og den sidste i 2023.

* * * * * * * * *

Det ny indvalgte folketingsmedlem Jon Stephensen, bliver et stort problem for det nye parti, Moderaterne. Sager om en tidligere ansættelse som direktør på Aveny-T, hvor han angiveligt har virket grænseoverskridende overfor medarbejdere, misbrugt midler og forfalsket underskrift, er belastende for Stephensen. Da han som folketingsmedlem sender en besked til et 44 år yngre kvindeligt ungdomsmedlem af partiet, kommer han alvorligt i problemer. Han komplimenterede hende for hendes lækre krop. Stormvejret får ham til at gå på selvbetalt orlov fra folketinget. Han vender tilbage som løsgænger. Han er dog fortsat medlem af Moderaterne.

                                                                                     * * * * * * * * *

Lizette Risgaard, tidligere fagforeningsleder for FH blev anklaget for upassende adfærd overfor en række kollegaer, som var yngre mænd. 

                                                                                     * * * * * * * * *

Koranafbrændinger forgår i Danmark, og giver uønsket opmærksomhed fra Tyrkiet og andre muslimske lande, som kunne medføre at Koranafbrændinger vil blive forbudt. 

                                                                                     * * * * * * * * *

Nye offentlige ejendomsvurderinger skal stor kritik og opstandelse. Ikke mindst grundværdier er i nogle tilfælde steget enormt og ikke i overensstemmelse med reel salgsværdi. 

                                                                                     * * * * * * * * *

Tidligere forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen og tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste og for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, får i højesteret medhold i, at statens sag mod dem skal holdes for åbne døre. Begge er sigtede for at lægge oplysninger der er til fare for statens sikkerhed. Kendelsen bevirker at staten frafalder sagen mod de to. 

                                                                                     * * * * * * * * 

Stormen Pia forårsager naturkatastrofe i Nordjylland. Skibet Mayview Mærsk fra rederiet Mærsk taber 46 containere i havet og giver et stort oprydningsarbejde, da indholdet flyder i land.

                                                                                    * * * * * * * * 

Dronning Margrethe II holdt sin nytårstale den 31. december, som hun gør det hvert år. Til sidst i talen fortalte Droningen, at hun abdicerer den 14. januar 2024, 52 år efter hun blev udråbt som Dronning. Kronprins Frederik overtager tronen og bliver Kong Frederik X.


Verden

Tyrkiet og Syrien rammes af to voldsomme jordskælv. Tusindvis af mennesker omkommer.

* * * * * * * * *

En ubåd med fem ombord tager på ekspedition for at bese skibsvraget Titanic der forliste i 1912. Ubåden forsvinder og eftersøges i dagevis, inden det viser sig, at den er forlist, imploderet og alle ombordværende er omkommet.

* * * * * * * * *

De græske øer Rhodos og Korfu rammes af de voldsommeste skovbrande nogensinde. Turister evakueres fra øerne. Derudover er der også skovbrande mange steder på det græske fastland samt i Kroatien.

* * * * * * * * *

Ved Gardsøen i Italien bliver det uvejr med hagl der er op til 19 cm store. Biler bliver ødelagt og danskere bliver sendt hjem i busser.

                                                                                     * * * * * * * * *

Tidligere præsident Donald J. Trump er blevet sagsøgt af den Amerikanske stat hvor den tidligere præsident er blevet anklaget for fire forhold: sammensværgelse for at bedrage USA "ved at bruge uærlighed, bedrageri og bedrag til at hindre nationens proces med at indsamle, tælle og attestere resultaterne af præsidentvalget"; sammensværgelse for at hindre kongresbehandlingen den 6. januar; en sammensværgelse mod stemmeretten og at få den stemme optalt; og hindring af certificeringen af ​​valgstemmen.

* * * * * * * * *

Den militante palæstinensiske gruppe Hamas angriber Israel. Israel svarer tilbage med alle midler.


Musik

Reiley vinder Dansk Melodi Grand Prix med sangen "Breaking My Heart". I den internationale konkurrence gik det ikke. For tredje år i træk kom Danmark ikke videre fra semifinalen.
Vinderen af den internationale Melodi Grand Prix blev svenske Loreen med "Tattoo". Hun vandt også i 2012. Med sejren tangerede Sverige rekorden for flest sejre. Syv vindersange havde kun Irland præsteret før.