Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 2022 

Roskilde

Anden etape af Tour de France starter fra Roskilde og slutter i Nyborg. Det er lørdag den 2. juli.

* * * * * * * * *

Roskilde Festival skulle have fejret sit 50 års jubilæum i 2020. Pga. Corona blev det udskudt til 2021. Også denne fest blev udskudt. Endelig i 2022 lykkedes det at markere jubilæet.


Danmark

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, varetægtsfængsles og sigtes for spionage.

* * * * * * * * *

Aalborg rammes af to tragedier i samme weekend i februar. Efter en bytur får 22-årige Mia Skadhauge Stevn et lift i en bil. Det bliver skæbnesvangert. Den unge kvinde findes efterfølgende parteret.
21-årige Oliver Ibæk Lund falder i havnen og drukner efter en glad aften i nattelivet.

* * * * * * * * *

En afsløring om en voldskultur blandt eleverne på Herlufholm Kostskole ryster alle. Kongehuset overvejer deres børns tilknytning til skolen, hele det politiske system tager afstand, og forstanderen bliver fyret. Kongehuset ender med at trække prins Christian fra skolen og beslutte at prinsesse Isabella ikke skal starte på skolen, som det ellers var planlagt.

* * * * * * * * *

Dansk Folkeparti går på det nærmeste i opløsning. Efter at Morten Messerschmidt vælges til formand, forlader 11 ud af 16 folketingsmedlemmer partiet. Der er også stor partiflugt blandt byrådsmedlemmer og partimedlemmer.

* * * * * * * * *

Indkøbscentret Fields rammes af skuddrama. En psykisk syg mand dræber tre personer og sårer flere.

* * * * * * * * *

Landet står på den anden ende i juli måned. Efter Tour de France starter i Danmark, forbliver løbet med at være dansk. Det bliver til fire danske etapesejre, heraf to af Jonas Vingegaard. Det bliver i den grad hans løb som vinder af den prikkede bjergtrøje og ikke mindst sejrherre i løbet, med hyldest i den gule trøje, da løbet når Paris.

* * * * * * * * *

En dokumentar tv-udsendelse om Simon Spies seksuelle misbrug af teenagepiger skaber debat og forargelse. Simon Spies, der døde i 1983, var i årtier landets rejsekonge. Han var mangemillionær og levede et excentrisk liv. Efterfølgende bliver der lavet hærværk på Simon Spies Plads i Helsingør og det diskuteres, om den skal skifte navn.

* * * * * * * * *

Formodentligt ved en bevidst handling, grundet krigen i Ukraine, bliver tre gasrør i Østersøen, nær Bornholm, beskadiget. Enorme mængder af gas siver ud i havet.

* * * * * * * * *

Dronningen fratager prins Joachims fire børn deres kongelige titler fra 1. januar 2023, for at "slanke" kongehuset. Beslutningen falder ikke i god jord hos prins Joachim og hans familien og skaber krise i kongehuset. Børnene bliver grever og komtesse af Monpezat.


Verden

Efter stor polemik og flere domsafgøreser, får den serbiske tennisstjerne Novak Djokovic inddraget sit visum til Australien. Serberen var ikke vaccineret mod Corona og havde dermed ikke ret til indrejse i landet. Således gik Djokovic i denne omgang glip af muligheden for at vinde sit 10. Australian Open mesterskab.

* * * * * * * * *

Rusland angriber i februar Ukraine og bliver ramt af store sanktioner fra hele den vestlige verden. Og hvad de nok forventede som en nem sag, viser sig noget besværlig, da ukrainerne kæmper hårdt imod russerne. Krigen medfører mange flygtninge. Samt øgede priser på bl.a. olie, gas og korn.

* * * * * * * * *

USAs tidligere præsident, Donald Trumps hjem i Mar-a-Lago, Florida bliver ransaget af FBI. Trump mistænkes for at have fjernet klassificeret materiale fra embedet. Materialet kan have stor betydning for den nationale sikkerhed.

* * * * * * * * *

Forfatteren Salam Rushdie, bliver knivoverfaldet under en forelæsning i New York. Rusdie har levet under stor sikkerhedsbeskyttelse, siden det Irans præstestyre, i 1989 udstedte en dødsdom over Rushdie i form af en fatwa. Forfatteren havde skrevet bogen "De sataniske vers" der blev betragtet som blasfemisk.
Rushdie overlever attentatet, men mister et øje og en del af førligheden.

* * * * * * * * *

Inflationen er enorm. Mange varer stiger, specielt energi. Dette på grund af Ruslands krig mod Ukraine. Den vestlige verden boykoter Rusland hvilket betyder mangel på gas samt andre varer.

* * * * * * * * *

Mindst 125 mennesker dræbes, og mindst 180 kvæstes under optøjer og panik i forbindelse med en fodboldkamp i Malang på øen Java i Indonesien.

* * * * * * * * *

Liz Truss bliver premierminister i Storbritannien den 6. september og efterfølger Boris Johnson. Allerede den 20. oktober træder hun tilbage og bliver dermed den der har siddet kortest på posten. Hun efterfølges af Rishi Sunak.

* * * * * * * * *

Blot to dage efter Liz Truss bliver premierminister i Storbritannien afgår Dronning Elisabeth II af Storbrittanien ved døden. Hun regerede fra 6. februar 1972 og sad dermed på tronen i ikke mindre end 70 år og 214 dage. Hun blev 96 år og blev dermed både den længst siddende og længstlevende britiske monark. Samt den længst siddende kvindelige monark i verdenshistorien.

* * * * * * * * *

Verdensmesterskabet i fodbold, der blev bliver afviklet i Qatar bliver kaotisk. Dette ikke af sportslige grunde, men på grund af måden landet fik tildelt værtsskabet på og på grund af mangel på basale menneskerettigheder i landet. Flere lande, herunder Danmark ønsker at stille op til kampene med et regnbuefarvet anførerambånd, hvorpå det står "One love", til støtte for krænkelser af mennesker der ikke er hetroseksuelle. FIFA truer landene til ikke at bære armbindet og ingen bærer det. I stedet bliver der lavet diverse andre markeringer. F.eks. hånd for munden og regnbuer på fodboldstøvler. Danamrk gik ikke videre fra den indledende runde efter at have spillet en kamp uafgjort og tabt to. Argentina vinder mesterskabet med Frankrig som nummer to.

* * * * * * * * *

En højreorienteret tysk terroristgruppe bliver optrevelt, og mindst 25 mennesker bliver ved en storstillet aktion i Tysland, Østrig og Italien. Gruppen har arbedet på at styrte det tyske rige og omdanne det til et diktatosisk kongerige efter en model fra kejserriget i 1871.


Musik

Pigegruppen Reddi vinder Dansk Melodi Grand Prix med "The Show". Gruppen går ikke videre fra den internationale semifinale. Den endelige vinder af sangkonkurrencen bliver Ukraine. Den var ikke fagjuriens favorit, men SMS-stemmer fra hele Europa gjorde den til suværen vinder.
Rusland var udelukket fra konkurrencen, mens Ukraines sejr må betragtes som sympati i forbindelse med den frygtelige krig. Musik og politik kunne ikke adskilles. Ukraine meddeler at de ikke kan afholde konkurrencen i Ukraine i 2023. Storbritannien tildeles værtsskabet i 2023.