Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 2021 

Roskilde

Efter en årrække med økonomisk kaos og sportslig fiasko under privat ejerskab, overtages fodboldklubben FC Roskilde af en kreds af lokale investorer.

* * * * * * * * *

En 63-årig kvindelig kusk omkommer efter en tragisk hestevognsulykke i Boserup Skov.


Danmark

Partiet Venstres tidligere formand, og statsminister gennem to perioder, Lars Løkke Rasmussen, melder sig, på årets første dag ud af sit parti gennem mere end 40 år. Der havde længe været uro i partiet. Senest havde næstformand Inger Støjberg trukket sig efter pres fra partiets bagland og formand Jakob Ellemann-Jensen. Hun bliver efterfølgende sat for en rigsretssag for som minister at have adskilt gifte flygtninge. Hun melder sig en måned inde i året ud af Venstre.

* * * * * * * * *

Filmen "Druk" instrueret af Thomas Vinterberg vinder en Oscar for årets bedste udenlandske film. Samtidig vinder filmklipper Mikkel E.G. Nielsen en Oscar for sit arbejde i filmen "Sound of Metal".

* * * * * * * * *

Regeringen vil oprette et udrejsecenter i Bagenkop, for kriminelle afviste flygtningen. Store protester fra borgerne på Langeland og et folketingsflertal får planen til at falde.

* * * * * * * * *

Danmark har medværtskab ved europamesterskabet i fodbold med tre hjemmekampe i indledende runde. Den først kamp mod Finland bliver surrealistisk. Få minutter før 1. halvlegs afslutning falder Christian Eriksen om med hjertestop. Kampen suspenderes i en time og tre kvarter, men bliver genoptaget med vished om, at Christian Eriksen har overlevet.
Danmark dominerer hele kampen, men brænder et straffespark, og må konstatere, at Finland vinder med 1-0. Danmark taber ligeledes den næste kamp mod Belgien.
Den sidste gruppekamp mod Rusland bliver vundet med 4-1 og giver adgang til ottendedelsfinalen. Denne vindes. Det samme gør kvartfinalen. Danmark er på den anden ende i sommeren 2021. Efter forlænget spilletid tabes semifinalen dog med 2-1 til England på Wembley.

* * * * * * * * *

Som i 2020 aflyses også 2021-versionen af Roskilde Festival. Så 50-års jubilæet udsættes til 2022. I stedet for den normale festival afholdes der dog en koncert- og eventserie ved navn "Summer Days".

* * * * * * * * *

Ved den kun anden rigsretsag i mere end 100 år, idømmes tidligere Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg 60 dages ubetinget fængsel, for brud på ministeransvarsloven. Som minister havde hun givet en ulovlig instruks om adskillelse af unge asylægtepar.


Verden

På dagen hvor USAs kongres skal bekræfte det kommende præsidentskifte, opildner afgående præsident Donald Trump til optøjer. Capitol Hill stormes af hundredvis af Trump tilhængere. Politikere må evakuere politikerne og fem mennesker dør under urolighederne.
Efterfølgende bliver præsidenten sat for en rigsretssag. Han bliver den første præsident i landets historie, der opnår den tvivlsomme ære to gange. For første gang i omkring 150 år deltager den aftrædende præsident ikke ved indsættelsen af den nye. Trump var taget til sit feriested Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.

* * * * * * * * *

Containerskibet Ever Given kommer til at ligge på tværs i Suezkanalen i en uges tid. Mange skibes sejllads bliver blokeret. Episoden koster verdenssamfundet milliarder af dollars. Efterfølgende bliver skibet tilbageholdt i flere måneder, for at afklare betalingen for det skete.

* * * * * * * * *

12 af verdens største fodboldklubber fra England, Italien og Spanien vil etablere en lukket liga under navnet Super Leauge. Projektet bliver voldsomt udskældt, også blandt klubbernes egne fans. Klubberne og deres spillere bliver truet med udelukkelse fra øvrig fodbold under UEFA og FIFA.

* * * * * * * * *

Hviderusland tvinger et udenlandsk passagerfly til landing for at anholde en systemkritiker og hans kæreste. EU-landene indleder sanktioner mod Hviderusland.

* * * * * * * * *

Knap 20 år efter at internationale styrker har stået for sikringen af Afghanistan, trækker de sig ud. Straks herefter erobrer Taliban magten i landet på meget kort tid.

* * * * * * * * *

En 37-årig mand angriber tilfældige mennesker med bue og pil, i den norske by Kongsberg. Fem dræbes og tre såres.


Musik

Trioen Jung vinder hele fem priser ved årets Gaffa prisuddeling. Årets danske solist bliver Annika Aakjær der har storhittet med "Pop".

* * * * * * * * *

Duoen Fyr og Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix med "Øve os på hinanden". Det er første gang i 24 år at teksten er på dansk og den ikke oversættes til engelsk. Som i 1997 blev det ikke en succes, da Danmark ikke går videre fra semifinalen.
Danmark er dog repræsenteret i Rotterdam, da bassisten Victoria i det det italienske band "Måneskin" er halvt dansk. Orkestret hedder gangske rigtigt det danske ord Måneskin. De bliver også vindere af årets musikkonkurrence med den hårde rocksang "Zitti e buoni".

* * * * * * * * *

Efter 40 år gør verdens største popband, Abba, comeback med et nyt album med navnet "Voyage".