Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 2020 

Roskilde

Skandale om Roskilde Svømmehal er det store samtaleemne i byen. En udvidelse af den eksisterende svømmehal blev flere år forsinket, ligesom prisen ville stige til mere end det dobbelte end det den budgetteret til.

* * * * * * * * *

Lysfesten, som tidligere var placeret sidst i oktober ved Halloween (eller allehelgensaften på dansk), blev flyttet til januar måned. Her er der nemlig ikke helt så mange arrangementer.

* * * * * * * * *

Da der udbrød brand i Materielgårdens afdeling i Sankt Agnes, eksploderede der gasflasker og røg højt op på den sorte nattehimmel. Branden formodes at stamme fra en fejl i det elektriske system.

* * * * * * * * *

Fugleskydningsselskabets ansvarshavende redaktør, Henrik Brandt, har som den eneste i verden deltaget i alle afholdte versioner af "The Great Wall Marathon" siden starten i 1999. Når det blev aflyst i 2020 pga. Covid-19, hvad gør han så? Jo, på dagen det skulle afholdes (16. maj) laver han "Folkeparkens Maraton 2020" med de ti deltagere der må forsamles, som hyldest til løbet på den kinesiske mur. Løbet blev åbnet af kulturminister Joy Mogensen.

* * * * * * * * *

Det blev også året, hvor Roskilde fik en af kunstneren Thoams Damsbos kæmpetrolde. Runde Rie har kastet snøren ud i en af Lynghøjsøerne og blev straks et tilløbsstykke. Man kan bruge hendes snøren til at svinge sig ud i søen og få en dukkert.

* * * * * * * * *

Roskilde kommune køber Vesthospitalet på Sct. Hans af Region Hovedstaden. Nogle bygninger bevares, men der bliver også plads til 15.000 kvadratmeter nyt. Det forventes at der vil bo et sted mellem 700 og 900 når det hele er færdigt.

* * * * * * * * *

Haveaffald på affaldsmodtagerpladsen Solum på Vestre Hedevej står i voldsom brand i ugevis. Det bliver opdaget den 19. september. Der er gået ild i et bjerg på 70 gange 70 meter som er 20 meter i højden. Da det er over 700 grader varmt kan det ikke slukkes med vand eller skum. Meget bliver forsøgt. Herunder at læsse jord hen over. Der går godt to måneder før ilden er bekæmpet. Godt tre måneder går der inden alt er helt og aldeles slukket.

* * * * * * * * *

Kystsikringen ved Jyllinge Nordmark har levet en meget omtumlet tilværelse. Der har været nedlagt diverse forbud og arbejdet har været standset. I efteråret kommer arbejdet rigtig godt i gang og sidst på året ankommer de store sluseporte, der hver vejer 45 tons, og de kan sættes på plads. Projektet forventes afsluttet til foråret 2021.

* * * * * * * * *

Gangbroen ved Trekroner styrter sammen, da den bliver påkørt af en lastbil. Chaufføren havde glemt, at slå kranen ned. Da sådan en ikke lige er en lagervare, vil det tage nogle måneder inden der er en ny bro og man må i mellemtiden finde andre veje mellem Trekroner trinbræt og Roskilde Universitet.


Danmark

Britta Nielsen slipper "billigt" med 6½ års fængsel for at have svindlet Socialstyrelsen for 117 millioner kroner.

* * * * * * * * *

Coronavirusen (COVID-19) lukker store arrangementer ned i hele landet. Således bliver fodboldkampe, X-Factor og Dansk Melodi Grand Prix afviklet uden tilskurere. Koncerter og andre større arrangementer bliver aflyst. Siden blev storcentre, barer, restauranter, tandlæger, frisører og behandlere lukket, ligesom det blev forbudt at samles offentligt mere end 10 personer.

Som en af de større ting blev også generalforsamlingen i selskabet udskudt, da denne skulle have været afholdt den 16. marts.

Da der blev forbud mod større arrangementer hen over sommeren, blev også den 50. Roskilde Festival aflyst. Så i 2021 vil den 50. festival blive afholdt i stedet. Det vel så falde sammen med 50 året for den første festival i 1971. Alle der havde købt billet til 2020-udgaven kunne enten overføre billetten til 2021 eller få den refunderet. 85% valgte at få billetten overført til 2021. De sidste billetter blev solgt på mindre end to dage og var udsolgt den 12. maj 2020.

* * * * * * * * *

Hvor 2018 havde en sommer med rekordmange metereologiske sommerdage (en temperatur over 25 grader et sted i Danmark), kneb det meget mere i 2020. Her kom den første så sent som lørdag den 18. juli. I 2018 var der nået 17 allerede i maj.

* * * * * * * * *

For åben skærm sætter tv-værtinden, Sofie Linde, gang i debatten, da hun fortæller om et overgrebsforsøg på DR i sin pure ungdom. Mange 100 mennesker støtter op om Sofie Linde, og sexchikane bliver et af efterårets store samtaleemner. Det er tilsyneladende foregået både i medievirksomhederne samt i politiske partier.

* * * * * * * * *

Som følge af Coronavirus bliver alle landets mink beordret aflivet, da de er smittebærende. Det viser sig, at ordren bliver givet mod grundlovens regler, hvilket giver regeringen problemer og fødevareministeren må gå af. Der må ikke avles mink det næste stykke tid i Danmark. Dette berører også en af vores skydebrødre, om får alle sine mink slået ihjel.
En del af de aflivede mink bliver begravet med stor risiko for grundvandet. De døde mink må graves op igen. Det vil starte i maj 2021.

* * * * * * * * *

Fire dage før årsskiftet bliver de første danskere vaccineret mod coronavirus. Der er håb forude.


Verden

Måneders skovbrande i Australien har lagt arealer meget større end Danmark øde. Tusindvis af mennesker evakueres fra deres hjem.

* * * * * * * * *

Med et droneangreb i Irak dræber USA den iranske general Qassem Soleimani, der var leder af Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde. Qassem Soleimani var mistænkt for at lægge planer der ville bringe amerikanske liv i fare. Ved angrebet dræbes også den irakiske leder af netværket af shiitiske militser i den såkaldte Folkehær, Abu Mahdi al-Mohandes, døde.
Drabene skaber store spændinger. Irak beder alle udenlandske styrker om at forlade landet.

* * * * * * * * *

Under en tilspidset udenrigspolitisk situation, skyder Iran ved en fejl, et ukrainsk passagerfly ned med et missil. Alle ombordværende dør.

* * * * * * * * *

Coronavirusen (COVID-19) hærger først i Kina og forsætter siden på verdensplan og bliver årets helt store emne og problem.

* * * * * * * * *

Efter flere års kaos udtræder Storbritannien af EU ved midnat mellem den 31. januar og den 1. februar.

* * * * * * * * *

Den norske milliardær Tom Hagen anholdes og sigtes for mordet på hans kone, Anne-Elisabeth Hagen. Hustruen forsvandt halvandet år før, angiveligt en bortførselsag, med krav om løsesum.

* * * * * * * * *

Den 25. maj dør den farvede George Floyd under en anholdelse i Minneapolis, Minnesota, USA. Det viser sig at årsagen er, at en politimand under anholdelsen sad med sit ene knæ på Floyds hals i 8:46 minutter, på trods af, at han gentagne gange sagde "I can't breathe". Dette medfører mange demonstrationer verden over. Især i USA, hvor det også fører til omfattende hærværk, røverier og indbrud, er der mange demonstrationer over hele landet. De bliver betragtet som de værste siden 1968. Så slemme, at mange steder fik politiet hjælp fra Nationalgarden, for at håndtere de store menneskemængder.

* * * * * * * * *

Store dele af Libanons hovedstad, Beirut, jævnes med jorden efter en kraftig eksplosion ved havnen. Det formodes at det var 2.750 tons konfiskeret ammoniumnitrat der eksploderede. Libanons sundhedsmyndigheder meldte om over 100 dræbte og 4.000 sårede.

* * * * * * * * *

Efter en meget ond og hård valgkamp taber den siddende præsident i USA, Donald Trump, posten til Joe Biden. Præsidenten nægter at acceptere valget og kæmper en håbløs kamp for at få valget omgjort. Ved årets udgang har han stadig ikke accepteret valget.
Valgdeltagelsen bliver historisk høj. Således får begge kandidater flere stemmer end nogen tidligere har opnået ved et præsidentvalg.

* * * * * * * * *

I den norske by Ask, opstår et jordskred på 300 x 700 meter. Flere mennesker afgår ved døden.


Musik

Dansk Melodi Grand Prix bliver afviklet i mægtige Royal Arena, men helt uden tilskuere, grundet den truende corona virus.
Duoen Ben & Tan vandt med sangen Yes. Grundet samme coronavirus, blev årets internationale Melodi Grand Prix i Haag helt aflyst.