Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 2019 

Roskilde

Roskilde udnævnes til startby ved anden etape af Tour de France 2021.

* * * * * * * * *

Efter et regeringskifte bliver byens populære borgmester gennem otte år, Joy Mogensen udnævnt til Kultur- og Kirkeminister, hvorfor en ny borgmester må indsættes. Dette bliver Tomas Breddam, som skulle have været borgmester mens Joy Mogensen skulle have holdt barselsorlov. Men opgaven blev udvidet en smule i tid.

* * * * * * * * *

Under ombygning af en ejendom i Lille Grønnegade viser det sig, at der i undergrunden findes resterne af en muret kælder fra 1300 tallet. Det arkæologiske arbejde pådrager husets ejere store omkostninger samt en stærkt forlænget byggeperiode.

* * * * * * * * *

Ved Gensalg, som modtager ting til genbrug fra Argo, indleveres en af Jørgen Brendekildes ikoniske klokkeformede julelamper. Motivet forestiller to nisser i et vikingeskib og er tegnet på en sådan måde, at det hele symboliserer domkirken. Nissehuerne symboliserer tvillingetårnene, mens stævnen symboliserer Margrethespiret. Disse har hængt primært i Algade og Skomagergade fra 1968-1979. Der blev så lavet en auktion og prisen endte på ikke mindre end 11.600,-. Jørgen Brendekilde har lavet ikke mindre end 20 fuglekongeskiver fra 1959 - 1991 og er den kunstner der har lavet næstflest.


Danmark

På årets anden dag sker en voldsom togulykke på Storebæltsbroen tæt på Nyborg-siden. Otte personer omkommer og 16 kvæstes.

* * * * * * * * *

16-årige Clara Touson vinder Australian Open i tennis for juniorer.

* * * * * * * * *

Helt suværent med 10 sikre sejre i 10 kampe vinder de danske herrer verdensmesterskabet i håndbold. Turneringen afvikles i Danmark og Tyskland. Danskerne har hjemmebane i 9 kampe.

* * * * * * * * *

Falcks Redningskorps afsløres i at have foretaget undergravende virksomhed mod konkurenten Bios.

* * * * * * * * *

Stifteren af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, holder islamkritisk demonstration på Nørrebro. Dette bevirker stor opstand med bl.a. bilafbrændinger. Partiet opnår opstilling ved folketingsvalget ved at få over 15.000 vælgererklæringer i løbet af april. Partiet kommer dog ikke i Folketinget ved valget den 5. juni.

* * * * * * * * *

Facaden hos Skattestyrelsen på Østerbro i København, angribes af en eksplosion.

* * * * * * * * *

USA´s præsident Donald Trump, inviterer sig selv på officielt besøg i Danmark. Hele statsapparatet, kongehuset og ikke mindst sikkerhedssystemet bliver sat i værk. Helt imod den diplomatiske etikette og god opførsel, aflyser præsidenten besøget, blot 12 dage før den planlagte ankomst. Begrundelsen er absurd. Ugen forinden havde præsidenten oplyst, at han ønskede at USA skulle købe Grønland. Dette blev afvist af såvel det officielle Grønland som det officielle Danmark. Med den begrundelse blev besøget aflyst.

* * * * * * * * *

Partiet Venstre er i en stor ledelseskrise. Såvel formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen, vælger at gå af i utide. I stedet vælges ved et ekstraordinært landmøde, den tidligere miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, som ny formand. Og den tidligere minister for ligestilling, beskæftigelsesminister, boligminister og udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, til ny næstformand.

* * * * * * * * *

Fem mænd tiltales i en sag om mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. De fem mænd tiltales for i alt 450 forhold om bestikkelse, medvirken til bestikkelse og mandatsvig af særligt grov karakter.

* * * * * * * * *

Et stort potentielt islamistisk terrorangreb mod Danmark bliver forhindret, da politet anholder mere end 20 personer på 20 adresser, fordelt på syv af landet politikredse.


Verden

Der er terrorangreb på to moskéer i den new zealandske by Christchurch. 50 mennesker dræbes ved skud.

* * * * * * * * *

Grundlæggeren af WikiLeaks, Julian Assange mister sit politiske asyl på Ecuadors ambassade i London. Assange har siddet i det "gyldne fængsel" i syv år, men kunne ikke leve op til sine beskytteres tillid. Han bliver overgivet til det britiske politi.

* * * * * * * * *

Notre Dame katedralen i Paris står i flammer den 15. april.

* * * * * * * * *

Mere end 200 mennesker dør ved otte terrorangreb i Sri Lanka. Blandt de omkomne er tre danske søskende.

* * * * * * * * *

Amazonas regnskoven lider under voldsomme brande.

* * * * * * * * *

Storbritannien bestræbelser på at forlade EU bliver en ren politisk farce. Dette når nye højder, da premierminister Boris Johnson vælger at suspendere hele parlamentet i fem uger for at få ro til at gennemføre processen og dette kendes ulovligt af den engelske højesteret.

* * * * * * * * *

Den 16-årige svenske pige Greta Thunberg får taletid i FN vedrørende verdens klimaproblemer.

* * * * * * * * *

Kinas stramning af magten over Hong Kong skaber store konflikter og voldelige optøjer.

* * * * * * * * *

Australien hærges af voldsomme skovbrande. Disse fortsætter ind i 2020.


Musik

Dansk Melodi Grand Prix bliver vundet af Leonora med sangen "Love Is Forever", en speciel sang der bliver sunget på flere forskellige sprog.

Leonora gik i Eurovision videre fra semifinalen og endte med en flot 12. plads ud af Europas 41 deltagende lande. Vinderen blev Duncan Laurence fra Holland, der sang "Arcade".