Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 2018 

Roskilde

Indgangen til året bliver dramatisk i Rønnebærparken og Æblehaven. Nytårsnat fyrer unge raketter af mod brandvæsen og politi, der ankommer for at slukke flere containerbrande.

* * * * * * * * *

Der er uro i Roskilde Handel om flytning af sekretariat og økonomiske dispositioner. Et medlem ekskluderes fra bestyrelsen og foreningen for illoyalitet. Ved en ekstraordinær generalforsamling bliver medlemmet genoptaget i foreningen mens bestyrelsen overlever med snævert flertal et mistillidsvotum.

* * * * * * * * *

En storstilet koncert "Rock i Haven" må aflyses grundet økonomiske problemer. Ord som løgn og bedrageri fyger i luften.

* * * * * * * * *

Moskeen i Allehelgensgade indvies.

* * * * * * * * *

Gadecykelløbet "Erling J. Mindeløb" afvikles med start og mål på Stændertorvet. Erling J. Pedersen døde i 2017 efter et langt liv som pressefotograf i byen. Erling J. Pedersen var i sin ungdom aktiv A-cykelrytter.


Danmark

Dronning Margrethe II`s ægtefælle gennem mere end 50 år, prins Henrik afgår ved døden, 83 år gammel.

* * * * * * * * *

Den såkaldte "Raket Madsen", Peter Madsen, idømmes livsvarig fængsel på drabet af svenske Kim Wall i sin hjemmebyggede ubåd, "Nautilus" i august 2017.

* * * * * * * * *

Foråret er præget af overenskomstforhandlinger på det offentlige område. Arbejdstagerne står sammen om en løsning for alle. Denne holdning holder dog ikke hele vejen igennem. Det ender med forlig og en storkonflikt undgås.

* * * * * * * * *

I maj var der ikke mindre end 17 metereologiske sommerdage (en temperatur over 25 grader et sted i Danmark). Det er mere end hele 2017, hvor der var 13 sommerdage.

* * * * * * * * *

Debatten raser om retten til at skyde vilde ulve i Jylland.


Verden

13 børn fra Californien befries fra mange års fangenskab af deres forældre. Børnene er afmagret, misrøgtet og har været lænket. Forældrene sigtes for tortur.

* * * * * * * * *

For første gang siden Korea-krigen i 1950´erne, besøger en repræsentant fra den diktatoriske nordkoreanske Kim familie, nabolandet Sydkorea. Det sker ved De Olympiske Vinterlege i Pyeongchang, Sydkorea. Nordkoreas diktator yngre søster Kim Yo-jong skriver historie, da hun smilende giver hånd til Sydkoreas præsident Moon Jae-in, under åbningsceremonien. Som kontrast sidder USA´s vicepræsident Mike Pence, får meter derfra og demonstrativt ignorerer "fjenden.
Helt exceptionel stiller de to Koreaer op med fælles hold i flere discipliner.
Senere på foråret mødes lederne for de to Koreaer i Sydkorea.

* * * * * * * * *

En tidligere russisk dobbeltagent og hans datter findes forgiftet af nervegas i Storbritannien. Dette skaber diplomatisk krise, ikke blot mellem Rusland og Storbritannien. Mange lande fra hele verden udviser russiske diplomater. Rusland gør tilsvarende gengæld.

* * * * * * * * *

Der er skandale om Facebook for misbrug af brugernes personlige data.

* * * * * * * * *

USA, Storbritannien og Frankrig angriber Syrien som straf for diktator Bashar al-Assads kemiske angreb på sin egen befolkning.

* * * * * * * * *

Det bliver en historisk begivenhed, da USA´s præciden, Donald Trump og Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, mødes i Singapore. Her bliver indledt forhandlinger om en fredelig sameksistens.

* * * * * * * * *

Ved VM i fodbold er VAR videoteknologien med for første gang. Systemet, der er meget udskældt, skal i kampens hede hjælpe dommeren med at træffe den rigtige beslutning.

* * * * * * * * *

USAs præsident Trump indleder handelskrig mod Europa og Kina.

* * * * * * * * *

Under VM i fodbold når Danmark videre fra gruppespillet som nummer to i gruppe C. I ottendelsfinalen ventede Kroatien som efter 1-1 i både ordinær kamp og forlænget spilletid fik scoret tre gange i straffesparkskonkurrencen, hvor Danmark kun scorede to gange.

* * * * * * * * *

12 fodbolddrenge og deres træner indespærres i den druknede grotte "Tham Luang" i Thailand. Efter mere end to ugers ophold i grotten og tre dagens redningsaktion lykkedes det at redde alle 13.


Musik

Dansk Melodi Grand Prix bliver vundet af Jonas Flodager Rasmussen med sangen "Higher Ground", en sang der er inspireret af den nordisk vikingetid.
I den internationale finale i Portugal blev Danmark nummer ni. Den israelske sangerinde Toy, vandt med sangen Netta Barzilai. 

* * * * * * * * *

Mere end 35 år efter bruddet og 44 år efter sejren i det europæiske Melodi Grand Prix, går de fire medlemmer af den svenske supergruppe, Abba, i studiet og indspiller to nye numre.