Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 2011 

Roskilde

Diskussionen raser i byen om projekt "Røde Port". Der er planer om at opføre et stort center på sydsiden af banen. Centret på knap 100.000 kvadratmeter, skal huse butikker, kontorer, et 21 etagers højt hotel med 270 værelser, 150 lejligheder samt 2.500 parkeringspladser. Tilhængerne af "Røde Port" ser idéen som en naturlig udvikling af byen, der giver arbejdspladser og parkeringspladser til byen, mens modstanderne forudser bymidten som en spøgelsesby med butiksdød.

* * * * * * * * *

I samarbejdet med Roskilde Avis udskriver kommunen en konkurrence om et nyt navn for rådhusets adresse, der hidtil har været Køgevej 80. Blandt det mange indkomne forslag udvælger et panel fem kandidatnavne, der kommer til afstemning på avisens hjemmeside. Med 56,92 % af stemmerne er der en overvejende majoritet der stemmer på Tummelumsens Plads. Navnet bliver dog Rådhusbuen.

* * * * * * * * *

Borgmester Poul Lindor Nielsen går af i utide og overdrager borgmesterkæden til Joy Mogensen.

* * * * * * * * *

Roskilde Festival rammes af et dødsfald, da en tysk kvinde forcere hegnet på et tårn der er opsat til en svævebane.

* * * * * * * * *

Vandaler skaber voldsom vandskade på Kildegården. På anden sal åbnes fem vandhaner fordelt på tre rum og lader dem fosse for fuld kraft. Samtidig tilstoppes alle afløb i gulve samt håndvaske og toiletter. Store vandmængder trænger gennem loftet og skaber store ødelæggelser.


Danmark

Efter flere års kamp krakkede den gamle og hæderkronede Amagerbanken. Flere redningsaktioner havde været sat i gang og det så ud til at banken var reddet, men sådan skulle det desværre ikke gå.

* * * * * * * * *

På Præstø Fjord forulykker en båd med elever og lærere fra Lundby Efterskole. Seks elever blandt de 15 forulykkede bliver lagt i kunstig koma, mens en 44-årig lærer forsvinder og omkommer.

* * * * * * * * *

Et af Danmarks vigtigste oldtidsminder, Jellingestenen bliver udsat fra groft graffiti hærværk. En 15-årig dreng blev afsløret for vandalismen.

* * * * * * * * *

I kategorien bedste udenlandske film, vinder Susanne Bier både en "Golden Globe" og en "Oscar" for filmen "Hævnen", der på engelske kommer til at hedde "In a better world".

* * * * * * * * *

Syv danskere tages som gidsler af Somaliske pirater ud for Afrikas Horn. Efter lange forhandlinger og betaling af løsesum, bliver gidslerne frigivet efter 6½ måned.

* * * * * * * * *

Et skybrud skaber kaotiske forhold i København. Kældere oversvømmes og trafikken påvirkes i flere dage.

* * * * * * * * *

Efter 10 års borgerligt styre må statsminister Lars Løkke Rasmussen overdrage posten til Helle Thorning Schmidt, der bliver Danmarks første kvindelige statsminister.

* * * * * * * * *

Danmarkshistoriens største sportsbegivenhed finder sted i København og Nordsjælland, hvor VM i landevejscykelløb afvikles. Store dele af København er indespærret og giver nogen trafikal kaos.

* * * * * * * * *

KB Hallen brænder. Netop samme år som den populære sportshal og lige så populære koncertsted er blevet fredet.


Verden

Der er oprør i Egypten mod landets mangeårige statsleder Hosni Mubarak, der må gå af efter knap 30 år på posten.
Oprøret i Egypten var affødt af et tilsvarende i Tunesien hvor statslederen ligeledes må gå af. Det hele starter den 17. december 2010, da en 26-årig arbejdsløs akademiker sætter ild til sig selv, efter at politiet har konfiskeret de grøntsager, han er i besiddelse af.

* * * * * * * * *

Som ringe i vandet breder der sig borgerligt oprør i store dele af Nordafrika og Mellemøsten. De værste uroligheder sker i Libyen, hvor diktatoren oberst, Moammar Gaddafi sætter militæret ind mod sit eget folk, for at bevare sit styre. En FN resolution opretter et flyveforbud over Libyen. Efter et halvt års kampe bliver Moammar Gaddafi styrtet, obersten dræbt og årtiers terrorregime er afsluttet.

* * * * * * * * *

Et jordskælv i det nordvestlige Stillehav, vurderet til 8,9 på Richterskalaen, udløser en kraftig tsunami. Jordskælvet er det 5. kraftigste siden 1900 og går værst ud over Japan. Som følge af jordskælvet sker der faretruende eksplosioner i flere af atomkræftværket Fukushimas reaktorer.

* * * * * * * * *

Under ildkamp lykkes det amerikanske tropper at dræbe Osama Bin Laden. Al-Queda lederen, der blandt andet stod bag terrorangrebet på "Wold Trade Center", den 11. september 2001, havde været jaget i flere årtier.

* * * * * * * * *

Efter at have været eftersøgt i 16 år bliver den tidligere serbiske hærchef, Ratko Mladić anholdt og bliver stillet for den internationale domstol i Haag. Mladić er sigtet for krigsforbrydelser under borgerkrigen der foregik i Bosnien mellem 1992 og 1995.

* * * * * * * * *

En skandale af dimensioner rammer Storbritannien. Avisen News of the World må lukke som følge af skandalen, der blandt andet drejer sig om aflytning af døde skolepigers telefoner. Skandalen rammer også embedsmænd og politikere.

* * * * * * * * *

Den hidtil alvorligste terroraktion i Skandinavien rammer regeringskvarteret i Oslo. Efterfølgende samme dag bliver Arbeiderpartiets Ungdoms sommerlejr angrebet med skud på øen Utøya. Otte mennesker i regeringskvarteret og 69 mennesker på Utøya mister livet. 32-årig Anders Behring Breivik, fra det højreekstremistiske miljø, pågribes for ugerningerne og tilstår alt.


Musik

Sangeren Flemming Bamse Jørgensen dør natten til nytårsdag. Ikke mindst i "Bamses Venner" gjorde Bamse sig kendt i mere end 35 år, hvor det også blev til en sejr i Dansk Melodi Grand Prix. Bamse blev 63 år.

* * * * * * * * *

Gruppen "A Friend In London" vinder dansk Melodi Grand Prix med sangen "A new tomorrow". I Düsseldorf bliver det til en flot femteplads. Aserbajdsjan vinder med sangen "Running Scared" fremført af Eli & Nikki.

* * * * * * * * *

1990`ernes helt store boy band, "Take That", gør comeback med en storstilet Europaturne, hvor der skal spilles to koncerter i Parken i København. Den første koncert bliver en bragende succes for en fyldt Parken. Dagen efter er der også udsolgt. Men til manges store skuffelse bliver koncerten aflyst i sidste øjeblik. Idolet, Robbie Williams angiver at have fået en maveforgiftning.

* * * * * * * * *

Den britiske sangerinde, Ami Whitehouse dør af en overdosis. Dermed kommer hun i den såkaldte "The 27 forever Club", der består af musikere der på tragisk vis dør som 27-årig. Blandt de tidligere kan nævnes Robert Leroy Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Ron "Pigpen" McKernan, Peter Ham, D. Boon, Kurt Cobain og Kristen Pfaff.