Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 2010 

Roskilde

Roskilde Domkirkes menighedsråd godkender, at dronning Margrethe og prinsgemalen til sin tid skal begraves i Sankt Birgittes Kapel. Kunstneren Bjørn Nørgaard der blandt andet har udformet Dronningens Gobeliner, får til opgave at udforme regentparrets gravmæle.
Det forventes at tage seks år at udføre de 3,30 meter lange og cirka 85 centimeter brede sarkofager.
Materialet vil sandsynligvis blive fransk sandsten. Herudover forventes udformes en formfuldendt ornamentering i guld til dronningens sarkofag. Sarkofagerne er de kongeliges udgave af gravsten. Ikke en kiste. Regentparret vil blive begravet i Sankt Birgittes Kapels gulv, hvorefter sarkofagerne placeres ovenpå.

* * * * * * * * *

Sindene blev virkelig sat i kog, da byens sygehus fremtid kom i fare. Regionsrådet skulle tage stilling til placering af et "Supersygehus" i Region Sjælland. Roskilde stod ikke som umiddelbar favorit, hvilket fik mere end 34.000 borgere til at støtte op om en underskriftindsamling. Alt dette til ingen nytte, da det endelige valg faldt på Køge.

* * * * * * * * *

Det bliver et godt sportsforår for Roskilde. Herreholdet i bordtennis vinder suverænt det danske mesterskab for tredje år i træk og håndboldkvinderne sikre sig en førsteplads i 1. division og rykker op i Håndboldligaen.
Også FC Roskildes fodbold herrer kan glæde sig, omend det ikke skyldes glimmer og guld. Efter en vinterferie under nedrykningsstregen, sikrer holdet sig med et godt forår, endnu et år i 1. division.

* * * * * * * * *

Roskilde borgmesterkæde bliver stjålet fra Roskilde rådhus. Tyvene gemmer sig på rådhuset i åbningstiden. Da tyverialarmen først slås til kl. 22, er der tid nok til at finde nøglen til rådhusets pengeskab, og derefter stikke af med byens klenodie, der i 1984 blev givet som en folkegave fra byens borgere.
Der går dog kun fem døgn før kæden igen er tilbage på rette plads. Håndværkere på rådhuset finder kæden i et rum, der er ved at blive renoveret. Kæden ligger under en stak byggematerialer. På borgmesterkontoret formoder man, at tyvene har fortrudt og lagt kæden tilbage. Se mere om borgmesterkæden her.

* * * * * * * * *

En bronzestatue af forfatterinden Lise Nørgaard afsløres på Algade ved starten af Sankt Ols Gade. Den fynske billedhugger Mette Agerbæk, har på bestilling af Vejlauget Gågaderne udformet den kendte forfatter, der sidder på en granitbænk og skuer ud over hendes hjembys hovedgade. Skuespillerinden Ghita Nørby afslører statuen.


Danmark

Tegneren Kurt Westergaard, der i 2005 stod bag en af de såkaldte Muhammed-tegninger i Jyllands Posten, blev på årets første dag, økse angrebet i sit eget hjem af en 28-årige somalisk fanatiker med tilknytning til al-Qaeda. Kurt Westergård slap med skrækken og angriberen blev anholdt.

* * * * * * * * *

Sommeren præges af personsager om to kvindelige partiledere. Socialdemokraternes Helle Torning Smidt kommer i stormvejr, på grund af hendes mands skattemæssige forhold, mens nogen mener at den konservative Lene Esbersen ikke har været tilstrækkelig aktiv i EU møder.

* * * * * * * * *

Den 10. september sker en eksplosionen på Hotel Jørgensen i København. Ved en større politiaktion og under stor mediebevågenhed bliver den formodede gerningsmand til eksplosionen pågrebet og undersøgt for bomber. Politiet har svært ved at identificere ham, da han hverken opgiver navn eller har materiale på sig, der kan identificere ham. Den 15. september lykkedes det dagbladet B.T. at identificere ham som den tjetjensk-belgiske Lors Doukaiev. Politiet mener, at Doukaiev var i færd med at fremstille en brevbombe af TATP med stålkugler, og at bomben skulle sendes til Jyllands-Posten.

* * * * * * * * *

Caroline Wozniacki slutter året som nr. 1. på kvindernes verdensrangliste i tennis. Ingen danske har før figureret som verdens bedste.

* * * * * * * * *

Året slutter næsten som det starter, med terror på grund af Muhammed-tegningerne fra 2005. Den 29. december anholder dansk og svensk politi fire personer, der har lavet omfattende planer om Danmarkshistoriens største terrorangreb, der er rettet mod Jyllands Postens redaktion på Rådhuspladsen i København.


Verden

Et enormt jordskælv rammer østaten Haiti i det Caribiske hav. Mere end 200.000 mennesker mister livet og de materielle skader er enorme.

* * * * * * * * *

Den islandske vulkan Eyjafjallajökuld går i udbrud og skaber kaos i hele Europa. En askesky fra vulkanen stopper alt flytrafik i dagevis, så mennesker strander langt fra hjemmet og udrejser er umulige. Det bliver kronede dage for togtrafik, biludlejningsbureauer, busselskaber og taxaer, ligesom privatbiler i dagevis kører Europas veje tynde.

* * * * * * * * *

Store dele af Den Mexicanske Golf bliver katastrofalt ødelagt, da olieudslip fra en eksplosion på BP´s boreplatform "Deepwater Horizon" laver enorme miljømæssige skader.

* * * * * * * * *

Flodbølger rammer store dele af Pakistan. Over 8.000 landsbyer bliver ødelagt af vandmasserne. Millioner af mennesker er ramt, og tusinder dør af katastrofen der opstår som følge af en kraftig monsunregn.

* * * * * * * * *

En mineulykke i Atacamaørkenen i det nordlige Chile spærre 33 minearbejder inde i 700 meters dybde, syv km inden i guld- og kobberminen der er kollapset.
Det lykkes at få kontakt til de indespærrede, og det bliver muligt at hejse forsyninger ned i dybet. En redningsaktion påbegyndes.
Et fantastisk arbejde bliver udført da en skakt udbores og en elevator bliver etableret.
Hele verdens øjne hviler på Chile den 13. oktober, hvor minearbejderne en efter en bliver bjerget op til jordens overflade. Her bliver de modtaget af præsident Sebastian Piñera og mineminister Laurence Golbourne. Også Bolivias præsident Evo Morales er tilstede og tager imod den 23-årige Carlos Mamami, der en eneste udlændinge i den kollapsede mine. Det er rørende øjeblikke hvor de bjærgede bliver genforenet med deres kære efter 69 døgn i dybet.


Musik

To forholdsvis ubeskrevet blade i dansk popmusik vinder Dansk Melodi Grandprix, da duoen "Chanée og N'evergreens" vinder med "In a moment like this".  Tomas N'Evergreen bor i Rusland og har der stjernestatus. Partnerskabet med Christina Chanée er sammensat til denne begivenhed.
I den internationale finale, får Danmark en flot fjerdeplads. Den 18-årige tyske gymnasieelev Lene Meyer-Landrut løber klart med sejren med sangen "Satellite", der blandt andre er skrevet af århusianeren John Gordon.

* * * * * * * * *

Tommy Seebachs søn, Rasmus Seebach, bliver årets store navn med sit debutalbum fra 2009. Blandt hits kan nævnes "Engle", "Glad igen" og "Lidt i fem".