Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 2012 

Roskilde

Fire unge fodbolddrenge fra Roskilde KFUM lider en meningsløs død, da de i bil hjem til Havdrup, omkommer ved en tragisk trafikulykke på Køgevej ved Tjæreby, efter at have været en tur i byen.
Det er et gribende og bevægende syn efter bisættelsen, da fire rustvogne kører væk fra Roskilde Domkirke gennem Bondetinget.

* * * * * * * * *

Restaurationsskibet "Sagafjord", der i 2010 kom på folkeanparter, får økonomiske problemer, men en rekonstruktion og indskydelse af ny kapital redder byens stolthed.

* * * * * * * * *

Bølgerne går højt da Roskilde Kommune vælger at ekspropriere gartneren fra Planterigets jord ved dyrskuepladsen. Gartneren ønsker ikke at sælge, og debatten går såvel i lokalpressen, landspressen som i Folketinget.

* * * * * * * * *

En fin lille granitskulptur bliver afsløret på havnen i vandkanten ud for roklubben. Skulpturen forestiller en sælhund og hendes unge. Den er lavet af den lokale kunstner Aase Frimodt Jensen fra Kirke Hyllinge.

* * * * * * * * *

Fitnessbanen i Himmelev Skov etableres.

* * * * * * * * *

En sæl huserer i Roskilde Fjord. Mennesker kan kommen helt tæt på den og en roer bliver bidt. Efter en måneds tid bliver sælen skudt af frygt for at den kan skade mennesker.

* * * * * * * * *

Med sponsorater på to millioner kroner bliver Roskilde Oplevelseshavn etableret.

* * * * * * * * *

Den såkaldte ”guldfirer” får for femte Olympiske Lege i træk medaljer. Denne gang bliver det til bronze. Roskilde roerne Kasper Jørgensen og Jacob Barsøe er med i båden. Bådens to reserver Jens Wilhelmsen og Christian Place Pedersen kommer ligeledes fra Roskilde Roklub. De dygtige atleter bliver ved hjemkomsten hyldet på Stændertorvet ved det gamle rådhus.

* * * * * * * * *

Trækfærgen mellem Lejre og Roskilde indvies.

* * * * * * * * *

I en konkurrence afholdt af Institut for Center-Planlægning kåres Roskilde til Danmarks bedste handelsby.


Danmark

Flyselskabet Cimber Sterling går konkurs.

* * * * * * * * *

Årets udgave af Giro d´Italia starter i Herning.

* * * * * * * * *

Med to guld, fire sølv og tre bronze ved De Olympiske Lege i London, bliver det Danmarks største medaljehøst siden der sidst blev afholdt Olympiske Lege i London. Det var dengang i 1948.

* * * * * * * * *

En stjålet førerløs lastbil smadrer ind i en rockerborg tilhørende Bandidos på Amager.


Verden

Den italienske luksusliner "Costa Concordia" støder på grund ud for øen Giglio. Passagerer og besætningsmedlemmer flygter i redningsbådene for at redde livet. Kaptajn Francesco Schettino flygter måske lige hurtigt nok og bliver anset som skurk. 

* * * * * * * * *

Det folkelige oprør mod præsident Bashar Assad er eskaleret voldsomt og Syrien befinder sig reelt i borgerkrig. En stadig voldsommere undertrykkelse af civilbefolkningen har fået dele af den syriske opposition til at gribe til våben mod præsident Bashar Assads styre, mens andre dele af oppositionen fortsat demonstrerer med fredelige midler for demokrati og ytringsfrihed.

* * * * * * * * *

Et 13 minutter langt klip fra filmen Muslimernes Uskyld vækket stor vrede i en arabiske verden. Der opstår voldsomme opløb og demonstrationer. I Libyen bliver den amerikanske ambassadør dræbt under optøjerne. 

* * * * * * * * *

Under premieren af en Batman film i en forstad til Denver, Colorado går den 24-årige James Holmes amok med et håndvåben. 12 dræbes og mange såres ved massakren.

* * * * * * * * *

Grundlæggeren af WikiLeaks, Julian Assange, tager tilflugt i Ecuadors ambassade i London og tilbydes politisk asyl. Ambassaden bliver for Assange et gyldent fængsel, da de britiske myndigheder vil udlevere ham til Sverige, hvor han er anklaget for voldtægt. Det hele bliver et diplomatisk kaos.
WikiLeaks har i årene forinden, blandt andet offentliggørelser af dokumenter om krigen i Afghanistan, Irak-krigen samt diplomatiske tilbagemeldinger fra amerikanske ambassaderne. Assange frygtet at blive udleveret til USA, hvor han risikere dødsstraf.

* * * * * * * * *

Østrigske Felix Baumgartner slår en fantastik rekord, da han i frit fald springer ud fra din rumkapsel i 39.068 meters højde. Den tidligere rekord på 31 km ligger helt tilbage til 1960. Undervejs når Baumgartner op på en hastighed på 1357 km i timen og gennembryder derved lydmuren. Dette er også rekord.  Efter fire minutter og 19 sekunder folder en faldskærm sig ud, og vovehalsen lander sikkert i New Mexicos ørken efter 9 minutter og 1 sekunds fald.

* * * * * * * * *

En af verdens største sportsstjerner, cykelrytteren Lance Armstrong, bliver af de amerikanske anti-doping myndigheder fundet skyldig i ulovlig doping. Alle hans sejre i Tour de France og andetsteds tilbage til 1998 er blevet erklæret ugyldige og han er livsvarigt forvist fra cykelsporten. Den hidtidige legende blev syv år i træk, i årene 1999-2005 kåret som vinder af Tour de France, ligesom han under De Olympiske Lege i Sydney modtog en bronze medalje.


Musik

En af musikhistoriens største sangstemmer, Whitney Houston, dør tragisk 48 år gammel. Efter at have været verdensstjerne i 1980´erne og 1990´erne opleves "medaljens bagside". Stjernen ryger ind i misbrug og stemmen er til sidst kun en skygge af sig selv

* * * * * * * * *

21-årige multikulturelle Soluna Samay vinder Dansk Melodi Gran Prix med "Should've Known Better".
For første gang er internationale juryer med til at afgøre den danske konkurrence. Der deltager juryer fra de sidste fire vindernationer: Aserbajdsjan, Tyskland, Norge og Rusland.
Det gik dog slet ikke i Aserbajdsjan. Her blev sangen nr. 23 ud af 26, mens vores naboland Sverige vandt en suveræn sejer. Sangerinden Loreen sang »Euphoria« til sejr.