Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 1984 

Roskilde

Til erstatning for den nedrevne Borgerstiftelse i Støden køber ”Foreningen til opførelse af billige boliger” ejendommen på hjørnet af Jernbanegade og Kornerups Vænge, som sættes i stand, så en ny borgerstiftelse kan flytte ind her. 

* * * * * * * * *

Sct. Clara Mølle - bortset fra stuehuset - rives ned.

* * * * * * * * *

Som en folkegave fra Roskildes borgere får byen en borgmesterkæde, i anledning af rådhusets 100 års jubilæum. Kæden bliver fremstillet i 1983 og 1984 i Andersen & Enigs guldsmedje i Karen Olsdatter Stræde.
Designerne bag kæden er Jørgen Brendekilde, Carl-Christian Enig og Egon Nielsen, hvis signaturer er indgraveret i seglet på ryggen. Se mere om denne her.

* * * * * * * * *

Roskilde banegårdshal og de tilstødende rum gennemgår en gennemgribende modernisering.

* * * * * * * * *

Roskilde Boldklubs støtteforening, "RB´s Venner" udgiver det første af fem julemærker. Årets motiv er rådhuset, der dette år fejre 100 års jubilæum.


Danmark

Under et voldsomt stormvejr i Danmark, forulykkede en Mærsk-helikopter under flyvning fra Esbjerg til en boreplatform i Gorm-feltet. Tre omkom.

* * * * * * * * *

Mogens Glistrup, som ellers er midt i afsoningen af en dom for groft skattesvig, tager plads i Folketinget, efter han er blevet genvalgt. Folketinget skal senere bestemme, om han er værdig til at blive siddende.

* * * * * * * * *

Det danske fodboldlandshold for stor succes ved EM i Frankrig. Efter et 0-1 nederlag til værterne, bliver Jugoslavien banket 5-0 og Belgien bliver slået 3-2. I den efterfølgende semifinale bliver Danmark slået af Spanien efter forlænget spilletid.

* * * * * * * * *

Kanal 2 bliver Danmarks første kommercielle tv-kanal.


Verden

Under israelske angreb med mål i Baalbek i det østlige Libanon bliver cirka 100 dræbt og mindst 400 såret. 

* * * * * * * * *

Mindst 1700 omkommer og 20.000 skades efter at have indåndet skadelige cyanidgasser fra den amerikanskejede insektgiftfabrik Union Carbide ved Bopal i Indien. 

* * * * * * * * *

Storbritannien og Kina underskriver traktat om overdragelse af Hong Kong til Kina den 1. juli 1997. 

* * * * * * * * *

De Olympiske Lege afholdes i Los Angeles. Tak for sidst siger østblokken, der udebliver som gengæld for boykotten af legene i Moskva fire år tidligere. 

* * * * * * * * *

Den alpine svenske skiløber Ingemar Stenmark skriver skihistorie, da han i Adelboden vinder sin sejr nr. 75 i World Cuppen.


Musik

Kim Larsen hitter stort med pladen "Midt om natten", med musik fra filmen af samme navn. Pladen ender med at blive den bedst sælgende plade i Danmark nogensinde.

* * * * * * * * *

For første gang, men skulle det vise sig, ikke sidste gang, blev der Kirsten Siggaard og Søren Bundgaard, der vandt det danske Melodi Grand Prix. Bundgaard havde selv lavet musikken og Keld Heick teksten til "Det´ lige det".
Det blev til en flot dansk fjerde plads ved den internationale finale. Her vandt brødrene Herrey fra Sverige med "Diggi-loo diggi-ley".