Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 1985 

Roskilde

Skulpturen Syvsten af Frede Troelsen opstilles i Latinerhaven. 

* * * * * * * * *

Carl Strandberg overtager Favør i Skomagergade 11-13. Snart kommer forretningen til at hedde Strandberg.


Danmark

Helioscentret, det første danske behandlingssted for alkoholikere, som arbejder efter minnesotamodellen åbner i Hyllested ved Ebeltoft. 

* * * * * * * * *

På et repræsentantskabsmøde i Kronebanken bliver det oplyst, at bankens underskud i 1984 var på 1,3 milliarder kroner på grund af tab og hensættelser. 

* * * * * * * * *

En 25-årig flyverløjtnant omkommer, da hans fly - en "F 104 Starfighter" styrter i havet 10 km øst for øen Hjelm ud for Djursland. 

* * * * * * * * *

Farøbroerne bliver indviet.

* * * * * * * * *

I en af de mest sublime fodboldlandskampe vinder Danmark 4-2 over Sovjetunionen Grundlovsdag. Begge lande kvalificerer sig efterfølgende til verdensmesterskabet i 1986.


Verden

Der bliver indført rygeforbud på Den Røde Plads i Moskva med begrundelsen, at det vil være taktløst at ryge, hvor Sovjets grundlægger Lenin ligger begravet.

* * * * * * * * *

418 bliver dræbt og 559 kvæstet ved en af de værste togulykker i verdenshistorien, da et eksprestog med flere tusinde passagerer kører af sporet ved byen Awash i Etiopien. 

* * * * * * * * *

Det grønlandske flag hejses for første gang.

* * * * * * * * *

Passagerskibet Achille Lauro kapres af palæstinensiske terrorister. 

* * * * * * * * *

Den norske diplomat Arne Treholt bliver dømt skyldig i spionage til fordel for Sovjetunionen.

* * * * * * * * *

Rådet for Den Europæiske Union i EU vedtager at oprette et indre marked med fri bevægelighed for varer, personer og tjenesteydelser. Det skal ske inden udgangen af 1992.

* * * * * * * * *

Årets finale i fodboldens Europacup finale for mesterhold blev en tragedie.
En time før kampen skete det at de opstillede afspærringer, der skulle opretholde et såkaldt neutralt område på tribunerne mellem Liverpools og Juventus tilhængere, viste sig at være alt for spinkle. Afspærringerne gav efter, og der opstod kaos blandt Juventus tilhængere. Kampen blev utroligt nok spillet trods protester fra holdenes managere, og endte med en 1-0 sejr til Juventus. Tragedien resulterede i at 39 tilskuere døde, og siden blev 14 Liverpool-tilhængere idømt fængsel i op til tre år for uagtsomt manddrab.
Engelsk fodbold blev udelukket fra europæisk fodbold i en årrække og Heysel Stadion blev senere blevet revet ned og genopbygget med et nyt navn, "Koning Boudewijnstadion/Stade Roi Baudouin".


Musik

Dire Straits udgiver deres album "Brothers In Arms". 

* * * * * * * * *

For andet år i træk vandt Kirsten og Søren det danske Melodi Grand Prix. Igen havde Søren Bundgaard skrevet melodien og Keld Heick teksten til "Sku´ du spør´ fra no´n". Ude i Europa blev det til en 11. plads blandt 19 nationer. Her vandt Norge med "La det swinge" sunget af norske Hanne Krogh og svenske Elisabeth Andreasson".