Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 1974 

Roskilde

Det adelige Jomfrukloster forenes med Odense Adelige Jomfrukloster, grundlagt 1716 af Karen Brahe. Stiftelsen hedder herefter Den Skeels-Juel-Braheske Stiftelse eller blot Roskilde Kloster. 

* * * * * * * * *

FDF og FPF slået sammen under navnet FDF/FPF som fælles forbund for drenge og piger.

* * * * * * * * *

De sidste soldater forlader Roskilde Kaserne.

* * * * * * * * *

Byen får sin første kvindelige borgmester, den radikale Grete Munk.


Danmark

I etagebyggeri opført fra denne dato skal beboerne hente deres post i et centralt post­kas­se­anlæg i stueetagen. 

* * * * * * * * *

Benzinprisen i Danmark stiger til "uhyrlige" 2,05 kr. pr. liter. 

* * * * * * * * *

DSB har premiere på intercitysystemet, med timedrift og faste minuttal. 

* * * * * * * * *

M/S Dana Regina leveres til DFDS Seaways som Danmarks største passagerskib på 12.192 BRT og med plads til 878 passagerer i kahytter. Bygget på Aalborg Værft og indsat på Esbjerg-Harwich-ruten. 

* * * * * * * * *

På Københavns Rådhus er der skandale, da den nyvalgte borgerrepræsentant Tine Schmedes ammer sit 7 måneder gamle barn under et møde. Tine Schmedes er forfatterinde og bor på Christiania. Hun er repræsentant for kvindelisten fra valgforbundet "Valgborg", men bortvises fra mødet sammen med spædbarnet under stor protest. Bortvisningen vækker voldsom debat for og imod offentlig amning.


Verden

Det er året for den store politiske skandale i USA: Watergate-affæren.
Gennem to år har den amerikanske præsident Richard Nixon forsøgt at forsvare sig mod anklagerne om, at han har brugt aflytninger, spionage og indbrud som midler til at bekæmpe det konkurrerende parti Demokraterne. Han har også fiflet med skatter og taget imod bestikkelse. Nixons kamp mod sandheden bliver stadig mere desperat, og i august indser han, at han ikke kan forblive på posten som præsident.
Nixon er den første amerikanske præsident nogensinde, der går af før tid. Han efterfølges af sin vicepræsident, den grå og anonyme Gerald Ford. 

* * * * * * * * *

Den israelske tankelæser Uri Geller optræder i dansk tv. Han får skeer til at bøje sig som var de lavet af smør, han får ure til at gå i stå og han læser tankerne hos en 16-årig pige, der tegner en elefant. Mange seere ringer efter udsendelsen til TV-Byen og fortæller, at skeer i deres hjem har bøjet sig og at ure er gået i gang igen efter årelang stilstand. 

* * * * * * * * *

Etiopien Kejser Haile Selassie tvinges væk ved et kup af Derg. 

* * * * * * * * *

De første overlevende sekslinger bliver født i Cape Town i Sydafrika. 

* * * * * * * * *

Tyrkiet invaderer Cypern, besætter den nordlige tredjedel, og erklærer grundlæggelsen af Den nordcypriotiske Republik.


Musik

John Lennons sidste live-optræden er som gæst ved en Elton John-koncert i Madison Square Garden i New York. 

* * * * * * * * *

Den svenske gruppe ABBA vinder det europæiske Melodi Grand Prix med "Waterloo". Det skulle vise sig at blive historiens største Melodi Grand Prix hit, hvilket blev bekræftet i en afstemning i forbindelse med et 50 års jubilæumsshow i 2005.

* * * * * * * * *

Den nordjyske folkesanger Niels Hausgaard bliver landskendt med sangen "Først en halv time på den ene side" - en sang, som de færreste forstår andet af end omkvædet. Niels Hausgaard er 29 år og gårdejer fra Vesthimmerland. Han synger på vendelbomål og siger, at han er ligeglad med om folk syd for Limfjorden forstår ham eller ej.