Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 1973 

Roskilde

Den gamle Kobbermølle ved Frederiksborgvej rives ned. Bygningen i indkørslen ud mod Frederiksborgvej rives også ned. 

* * * * * * * * *

Socialforvaltningen flytter til en ny bygning på Køgevej. 

* * * * * * * * *

Roskilde Lufthavn ved Tune indvies.

* * * * * * * * *

Turistbureauet bliver sekretariat for Foreningen Norden.

* * * * * * * * *

Roskilde Golfklub grundlægges.


Danmark

Det var året med energikrise og bilfri søndage. En ny type mælk introduceres - der er mindre fedt i, så derfor hedder den letmælk. 

* * * * * * * * *

Pastor Harald Søbye vie to lesbiske kvinder direkte ti TV. Efter TV-brylluppet udvikler der sig en heftig diskussion mellem tilhængere og modstandere af det homofile bryllup. 

* * * * * * * * *

Nogle der også provokere er Mogens Glistrup og Erhard Jakobsen. Mogens Glistrup med Fremskridtspartiet og Erhard Jakobsen med Centrumdemokraterne.
Lederne af de fem gamle partier i Folketinget er meget bange for de to nye partier, der har stor opmærksomhed med deres protestholdninger. Venstres formand Poul Hartling udtaler, at han håber vælgerne ikke "løber efter lygtemænd og tilfældigheder". 

* * * * * * * * *

Folketingsvalget bliver afholdt den 4. december. Det bliver den største politiske forandring i Danmark siden besættelsen. Tre nye partier kommer ind i Folketinget: Kristeligt Folkeparti med 7 mandater, Erhard Jakobsen og hans Centrumdemokrater med 14 mandater og Glistrups Fremskridtsparti med hele 28 mandater. Desuden kommer Retsforbundet igen i Folketinget med 5 mandater og Kommunisterne med 6.
Valget er senere kendt som jordskredsvalget. 

* * * * * * * * *

1 øre og 2 øre afskaffes som mønter i Danmark. 

* * * * * * * * *

 Loven om fri abort i Danmark vedtages af Folketinget. 

* * * * * * * * *

35 mennesker omkommer efter pyromanbrand på Hotel Hafnia i København. Først i 1987 tilstår en evnesvag person at være gerningsmanden.

* * * * * * * * *

Undervisningspligten bliver udvidet fra 7 til 9 år.


Verden

USA's engagement i Vietnamkrigen ender med underskrivelsen af en fredstraktat. 

* * * * * * * * *

Den græske militærjunta nedlægger monarkiet og udråber en republik. 

* * * * * * * * *

Det amerikanske bombardement af Cambodia slutter. Hermed ender 12 års krigshandlinger fra amerikansk side i Sydøstasien. 

* * * * * * * * *

Chiles demokratisk valgte regering væltes ved et amerikansk støttet militærkup. Præsident Salvador Allende dør, og general Augusto Pinochet leder herefter en militærjunta som bevarer magten i Chile de næste 17 år. 

* * * * * * * * *

Sveriges konge Gustav VI Adolf dør. Carl XVI Gustav bliver ny konge. 

* * * * * * * * *

Egypten og Israel underskriver en amerikansk inspireret våbenhvile.


Musik

Gode hits fra det år er bl.a. Birthe Kjær der debuterede i revysammenhæng på Sans Souci i Kolding og fik kæmpesucces med visen "Jeg går aldrig til bal uden trusser". På Dansktoppen hittede søskendeparret Lecia & Lucienne "Rør ved Mig", der var en dansk udgave af årets vinder af det internationale Melodi Grand Prix "Tu te reconnaitras", der blev sunget af franske Anne-Marie David, der dette år repræsenterede Luxembourg".

* * * * * * * * *

Hvem der vandt det svenske Melodi Grand Prix i 1973, og repræsenterede broderfolket internationalt, er det nok de færreste der husker. Til gengæld blev tredjepladsen ved det svenske Grand Prix et af årets helt store hits i de nordiske lande.
To unge par der dannede gruppen bestående af deres fornavne "Björn, Benny, Agneta og Anni-Frid" fik stor succes med "Ring, Ring". Dette skulle blive starten på en stor karriere. Året efter blev de kendt i hele verden med et gruppenavn sat samme af forbogstaverne "ABBA".

* * * * * * * * *

Shu-bi-dua udsender deres første album.

* * * * * * * * *

Benny Andersen og Poul Dissing får stor succes med LP´en "Svantes viser".