Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 1975 

Roskilde

Roskilde Tidende gør grin med borgerne. Man angiver at ej fejlblanding af spiritus sælges til spotpris på spritfabrikken, men at man selv skal medbringe emballage ved fremmøde. Det hele er en aprilsnar. Og den bliver husket mange år senere.


Danmark

Børneprogrammet Ingrid og Lillebror slutter i 1975. Serien har været vist siden 1968. Bag de to populære tv-skikkelser gemmer sig børne- og talepædagogen Ingrid Skovgaard og Bob Goldenbaum, der er skuespiller og komponist. 

* * * * * * * * *

Danmarks nye svømmestjerne er den 14-årige Susanne Nielsson. Hun har allerede sat flere danske rekorder, og den seneste rekord i brystsvømning var så god, at hun kunne have vundet guldmedalje ved de Olympiske Lege med den tid. 

* * * * * * * * *

I Danmark er der voldsom debat for og imod atomkraft. Man diskuterer, om sagen skal afgøres af eksperter eller ved en folkeafstemning, og modstandere og tilhængere står stejlt overfor hinanden. Der er dog stadig klart flertal i befolkningen FOR atomkraft, selv om nej-gruppen er vokset siden sidste år.
Det naturskønne Klinteby på Sydsjælland er udpeget som et af de velegnede steder til placering af et kommende a-kraftværk.


Verden

Den 20. november dør Spaniens diktator gennem 36 år, general Franco.
Ved Francos begravelse tager 600.000 afsked med diktatoren, der blev begravet i "De faldnes dal". Inden da blev fascisthymnen spillet. Den hedder "Ansigtet mod solen". 

* * * * * * * * *

Den 2. november myrdes den verdensberømte italienske filminstruktør Pier Paolo Pasolini. En 17-årig ung mand tilstår mordet. Pasolini var på alle måder en omstridt person, både kunstnerisk og politisk og de italienske myndigheder dømte ham både til fængsel og censur. Der er fremkommet formodninger om, at der står reaktionære politiske kræfter bag mordet. 

* * * * * * * * *

Skuespilleren Charlie Chaplin bliver adlet. 

* * * * * * * * *

Phnom Penh falder i Vietnamkrigen. 

* * * * * * * * *

Margaret Thatcher vinder over Edward Heath i den interne dyst for lederskabet over det engelske konservative parti. 

* * * * * * * * *

Vietnamkrigen ender med kommunisternes overtagelse af Saigon. Sydvietnam overgiver sig betingelsesløst. 

* * * * * * * * *

Terrorister stormer hotel i Wien, hvor OPEC holder møde, og tager 11 arabiske olieministre som gidsler. To vagtmænd omkommer under skudveksling.

* * * * * * * * *

Det svenske atomkraftværk Barsebäck åbner. Det ligger ved Øresund, tæt på København og giver i årtier anledning til protester indtil det lukker i 2005.


Musik

Efter at kvindelige solister i en årrække havde vundet det internationale Melodi Grand Prix, var det grupper der dominerede fra midten af halvfjerdserne. Efter ABBAs sejr i 1974, var det den hollandske gruppe Teach-in der i 1975 vandt med "Ding-a-dong".