Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 1972 

Roskilde

Tvilling vandtårnet på galgebakken i Jernbanegade rives ned. 

* * * * * * * * *

Afløseren for familien Brønniches gamle drejergård på vesthjørnet af Algade og Hersegade rives ned, så Roskilde Bank kan udvides atter engang. Samtidig må alle rester af Gotzians Gård lade livet, da der laves parkeringsplads bag banken. 

* * * * * * * * *

Privatbanken køber Algade 4 og river huset ned. Her opføres endnu en bank. 

* * * * * * * * *

Bakkeleddet og Peberrenden navngives. Sidstnævnte efter det sted, hvor de fem vikingeskibe blev fundet i Roskilde Fjord 1957-62. 

* * * * * * * * *

Tjørnegårdskolen modtager sine første klasser, som er begyndt på henholdsvis Maglegårdsskolen og Sct. Jørgens Skole. 

* * * * * * * * *

Den Borchske købmandsgård, siden Højskolehjemmet, de sidste år Hotel Roar, nedrives.


Danmark

Efter at have holdt sin nytårstale i radio og TV føler Kong Frederik sig utilpas og mener selv at han har fået influenza. I løbet af et par dage viser det sig at den 73-årige konge har lungebetændelse og er alvorlig syg.  Om aftenen den 14. januar kl. ti minutter i otte dør kongen efter at have regeret i næsten 25 år.
Næste dag træder statsminister Jens Otto Krag frem på balkonen af Christiansborg Slotsplads og udråber kongens ældste datter til regerende dronning af Danmark under navnet Margrethe den 2. 

* * * * * * * * *

Fiskebækbroen styrter sammen kort før planlagt indvielse. 

* * * * * * * * *

Den 24. marts springer den danske olie for første gang. Det glade budskab kommer fra boreplatformen "Brittania" i Nordsøen, 220 km vest for Esbjerg. Rederiet A.P. Møller står bag og man regner med at sende de første fragtskibe ud efter olie allerede i juli måned. 

* * * * * * * * *

Den 23. april kører den sidste sporvogn gennem København. Det er "Femmeren", der kører fra Husum til Amager. Femmeren ledsages af et historisk optog af gamle sporvogne. Titusinder af mennesker står langs ruten og vinker og råber hurra. 

* * * * * * * * *

Danmark stemmer ja til EF med et stort flertal på hele 63%. Dagen efter åbnes Folketinget i overværelse af dronning Margrethe, prins Henrik og Dronning Ingrid. Jens Otto Krags trontale slutter med en bombe - han går af som statsminister. Anker Jørgensen tiltræder sin første periode som landets statsminister.


Verden

Den svenske statsminister Olof Palme sammenligner den amerikanske bombning af Nordvietnam med nazisternes massakrer. USA afbryder de diplomatiske forbindelser med Sverige. 

* * * * * * * * *

Top-nazisten Martin Bormanns lig, bliver fundet i Vestberlin, 27 år efter hans selvmord. Efter Hitlers død i 1945 flygtede Bormann, men begik selvmord få dage efter. 

* * * * * * * * *

Verdens største passagerskib, Queen Elizabeth, bryder i brand og synker i Hong Kongs havn. Skibet har senest været brugt som flydende universitet. 

* * * * * * * * *

Britiske minearbejdere går i strejke. Det er ikke sket siden 1926. 

* * * * * * * * *

I et forsøg på at fremme freden overtager Storbritannien direkte kontrol med Nordirland. 

* * * * * * * * *

Et indbrud i Washington, DC får senere navnet Watergate-affæren. 

* * * * * * * * *

USA's højesteret meddeler at dødsstraffen er i modstrid med "grundloven". 

* * * * * * * * *

Elleve israelske atleter bliver skudt ved Sommer OL i München af otte medlemmer af en arabisk terrorist-gruppe; fem terrorister og en politimand bliver også slået ihjel.


Musik

To unge teenagere hærgede denne sommer årets hitliste. Det var "Brødrene Olsen" med storebror Jørgen og lillebror Niels (Noller), der sang sig til tops med "Angelina". Som børn havde de haft succes med gruppen "The Kids", mens de senere i livet skulle få det helt store internationale gennembrud som vinder af det europæiske Melodi Grand Prix i 2000. 

* * * * * * * * *

Sebastian udgiver LP´en "Den store flugt" og singlen "Hvis du tror du er noget". Det var Sebastians anden albumudgivelse, den første på dansk, og markerede et gennembrud for ham på den danske musikscene.