Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 1971 

Roskilde

I de gamle bygninger på Domkirkepladsen flytter Amtsgymnasiet ind. Det lidt besværlige navneskifte skyldtes, at det var staten, der drev katedralskolerne, amterne resten af gymnasierne. Senere blev alle gymnasier drevet af amterne. 

* * * * * * * * *

Svogerslev Mølle rives ned.

* * * * * * * * *

I ”Børsens” sydlænge, Havnevej 43, laves lejlighederne om til ”Havnekroen”. Her lå tidligere Strandcaféen.

* * * * * * * * *

Byen får igen en Roskilde Avis. Berlingske omegnsaviser starter op med en distriktsavis med samme navn som den tidligere højreavis.

* * * * * * * * *

Langengen i Svogerslev besluttes anlægges. 

* * * * * * * * *

Den første Roskilde Festival arrangeres på dyrskuepladsen.


Danmark

Efter lang tids debat vedtager Folketinget at Danmark skal indtræde i Fællesmarkedet, også kendt som EF. Det kræver dog, at den danske befolkning siger ja ved en folkeafstemning, som skal afholdes senere. 

* * * * * * * * *

Ø-lejre er den store mode i 1971. På Femø har rødstrømperne fundet et fristed, hvor der er adgang forbudt for mænd. Påklædningen er særdeles tvangfri. 

* * * * * * * * *

Den bornholmske advokat Mogens Glistrup skaber sensation, da han fortæller om sin trækprocent på 0 i et direkte tv-program. Programmet sendes aftenen før årets selvangivelse skal afleveres.


Verden

De islandske håndskrifter overrækkes universitetet i Reykjavik af udenrigsminister Poul Hartling. Island fejrer håndskrifternes tilbagekomst som national festdag. 

* * * * * * * * *

66 dør i en sammenstyrtning under en fodboldkamp mellem Rangers og Celtic, Glasgow, Skotland.

* * * * * * * * *

Idi Amin vælter Milton Obote i et kup og overtager magten i Uganda. 

* * * * * * * * *

Den amerikanske sanger Bing Crosby erklærer Danmark handelskrig i protest mod dansk laksefangst ved Grønland. Laksefangsten hindrer amerikanske lystfiskere i at få bid i USA’s floder, mener han.  

* * * * * * * * *

Storbritannien overgår til decimal møntfod.

* * * * * * * * *

Nyt land opstår, da Bangladesh løsriver sig fra Pakistan. 

* * * * * * * * *

Indien og Pakistan er i krig. 

* * * * * * * * *

Ray Tomlinson sender det første e-mail mellem to computere.

* * * * * * * * *

Østrigske Kurt Waldheim vælges til generalsekretær for FN.


Musik

Forsanger for det amerikanske band The Doors, Jim Morrison, dør af en overdosis i Paris, Frankrig, efter deres sjette album "L.A. Woman".

* * * * * * * * *

Et af årets dansktop hits er Susanne Lanas "Hvis tårer var guld", men ind på dansktoppen kommer også den bramfri sanger John Mogensen som siger sin ærlige mening i den provokerende vise "Der er noget galt i Danmark". Sangen spilles ustandseligt i Danmarks Radio, og det får Gladsaxes kendte socialdemokratiske borgmester Erhard Jakobsen til at indspille en plade, der svarer igen.
Erhard Jakobsen kan ikke synge, men gør det alligevel i sin sang "Dybbøl Mølle maler stadig", hvor han hævder, at det går rigtig godt og ikke helt ad helved til. John Mogensen svarer straks tilbage med sangen "Erhard". 

* * * * * * * * *

Beatgruppen Gasolin består af fire musikere fra Christianshavn udgiver deres første plade. Sidste år debuterede de i Danmarks Radio med sange på engelsk, men nu er den første LP udkommet, og her er sangene på dansk. 

* * * * * * * * *

På den internationale scene slog den skotske gruppe "Middle of the road" igennem med "Chirpy chirpy cheep cheep". Samme sommer fik den engelske gruppe "The Sweet" sit gennembrud med "Funny, funny", der kort efter blev fulgt op af "Co-co". Det skulle vise sig at blive starten på en karriere der varede langt op i 1970`er. "The Sweet" var i den periode den unges helt store glamrock idoler.

* * * * * * * * *

Med Flemming Flint som koreograf opsættes balletten "Dødens triumf" på det kongelige teater. Musikken laves af Savage Rose, med Anisettes specielle stemme i forgrunden.

* * * * * * * * *

Unge folkemusikere i Roskilde dannede gruppen Lirum Larum.