Forrige recordNæste record  2025 Mogens Hallager


1. juli • Restaurant Håndværkerens have

Født: 13. februar 1956

Levnedsbeskrivelse:

Byrådsmedlem og selvstændig.

Fuglekongen blev optaget i Selskabet ved generalforsamlingen den 21. marts 2022. Som proponent stod Lars Lindskov. Med en karensperiode på tre år, blev Mogens Hallager fuglekonge ved den første fugleskydning, hvor det var ham muligt.

Skiven:

Offentliggøres på fugleskydningsdagen den 7. juli 2026.

Kongeskytte:

Klaus Aare Bang

Årets vindere:

Ringen   Kurt Eg ved skud af Lasse Larsen
Kronen   Thomas Rasmussen ved skud af Anton Halling Thomsen
Højre klo   Tage Jørgensen ved skud af Christian Slesvig
Venstre klo   Christian Slesvig ved skud af Søren Iskov Jensen
Halsen   Preben Kofoed Nielsen ved skud af Toni Minke
Halen   Per Starklint ved skud af Mogens Hallager
Venstre vinge   Preben Andersen ved skud af Lasse Larsen
Højre vinge   Frank Holmstrup ved skud af Tage Jørgensen
Brystpladen   Mogens Hallager ved skud af Klaus Aare Bang


Årets historie og anekdoter:

I forbindelse med årets generalforsamling, blev Jens Peter Rasmussens skive fra 1893 genindviet i samlingen og ophængt på Restaurant Håndværkeren. Skiven var blandt dem der i 1970´erne var blevet stjålet fra Hotel Prindsen. Rammen var i sommeren 2024 kommet tilbage til Selskabet og var blevet istandsat af Maleri-Konserveringsværkstedet. Henover vinteren havde den lokale kunstmaler Mette Lorentzen malet en rekonstruktion af det oprindelige maleri. Det var netop Mette Lorentzen der stod for afsløringen. Mette Lorentzen deltog ved den efterfølgende middag. Det var formegentligt første gang i Selskabets historie, at en kvinde deltog ved et af årets faste arrangementer.

* * * * * * * * *

Efter at have siddet i bestyrelsen i ikke mindre end 41 år, valgte Bennie Hansen at gå af uden for tur ved årets generalforsamling. Straks efter generalforsamlingens afslutning, blev han udnævnt til æresmedlem af Selskabet.
Godt tre måneder senere blev Bennie Hansen fuglekonge i Roskilde Borger-, Håndværker og Industriforening.

* * * * * * * * *

Kim Juel Gregersen og Jesper Carlsson repræsenterede Fugleskydningsselskabet, ved Dannebrogs-Samfundets årlige arrangement sammen med Roskilde Kommune og Roskilde Domkirke. Det inkluderede både gudstjeneste og fanemarch gennem byen i anledning af Valdemarsdag.

* * * * * * * * *

Fuglekongen fra 2018, Frank Holmstrup, donerede et fornemt slips med Selskabets logo vævet på en mørkeblå bund. 500 slips blev vævet i Kina og udleveret til skydebrødrene i forbindelse med årets fugleskydning. Det store antal slips sikrede slips til nye skydebrødre mange år ud i fremtiden.

* * * * * * * * *

På en både varm og solrig 1. juli tog de fremmødte skydebrødre imod bestyrelsen og fuglekongen i Museets Gård. Traditionen tro trakterede fuglekongen med en bitter - der var to slags at vælge mellem. Allerede under traktementet spillede Hjemmeværnsorkestret for, og var derefter i front ved Selskabets march mod Stændertorvet.

På vejen måtte der dog gøres holdt ved guldsmed Andersen & Enig for at iklæde enkelte glemsomme skydebrødre slips. I tidligere år var disse udlånt af Henrik Enig, men i år donerede Frank Holmstrup et flot slips med Selskabets logo til hver af de fremmødte skydebrødre.

Museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard, der i sagens natur også var at se i museumsgården, holdt på Stændertorvet en flot tale for Selskabet, inden selskabet fortsatte på marchen til "Restaurant Håndværkeren". 

I Håndværkerens have startede dagen med flagrejsning, overdragelse af jubilæumsemblemer og præsentation af årets nye skydebrødre. Preben Erik Andersen modtog 50-års jubilæumsnålen mens Erik Munk havde 40-års jubilæum, men var ikke til stede til at modtage nålen. Allan Kloster Hansen og Esben Buus Nielsen kunne modtage nålen for 25 års medlemskab, mens Carsten Grubb Jarlsø, Finn Gregers Jensen, Kim Ove Olsen og Per Kær Møller var fraværende, men havde ret til samme nål.

Inden skydningen blev årets nye skydebrødre præsenteret for de fremmødte. Fuglekongen Michael Kresten Lind Donstrup præsenterede sin skive, der var malet af Jeppe Drews. Da det var malerens 25. skive, havde guldsmed Henrik Enig udført en særlig nål, der i anledning af dette jubilæum blev givet til kunstneren. Se nålen her.

Nærmest mod Selskabets sædvane forløb skydningen hurtigt og effektivt - med 556 skud blev alle ni dele skudt ned. Omkring klokken to faldt brystpladen til jorden ved Klaus Aare Bangs skud, og skydebrødrene kunne efter de tre salutskud holde frokost.

79 skytter mødte op ved årets fugleskydning, lidt færre deltog i den efterfølgende frokost.

Under frokosten talte fuglekongen Michael Kresten Lind Donstrup for Danmarks Majestæt Kong Frederik. Formand Carsten Helge Nielsen talte for fuglekongen, Jens Pauli for Danmark, Kenneth Holmen Pedersen for skytterne, og Morten Salicath for Selskabet på vegne af de nye skytter.

* * * * * * * * *

Efter årets fugleskydningsdag blev fremstillet en lille folder til fremtige fugleskydninger. Folderen er til videbegærlige borgere der spørger marchledere og fotograf til, hvad der sker. I situationen er der ikke tid til andet end overfladiske ord. Se folderen her.

* * * * * * * * *

Årets nye skydebrødre

Generalforsamling

Studerende i geografi Anton Halling Thomsen
Seniorkonsulent Morten Salicath
Administrerende direktør Claus Thorsen

Indskydningen

Projectchef Kim Sørensen Nøhr
Restauratør Nikki Thompson
Service manager Tage Jørgensen

Tilbage til listen