Forrige recordNæste record  1874 Andreas Adolph Galberg


2. juli • Ved Boserup Pavillonen

Født: 30. juni 1828 i Udesundby ved Frederikssund • Død: 16. oktober 1900 i Roskilde

Levnedsbeskrivelse:

Købmand, Skomagergade 15, Gl. Postgaard.

Fuglekongens adresse, Skomagergade 15, Gl. Postgaard, er et historisk sted for fugleskydningsselskabet. Det var her, "det nye" fugleskydningsselskab, "Det Borgerlige Fugleskydnings Selskab", der blev etableret i 1793, holdt til, indtil sammenslutningen med "Roeskilde etablerede Skyde Selskab" i 1827.
Gl. Postgaard blev nedrevet i 1964, og en ny stor forretningsejendom opført med passage til Schmeltz Plads.

Læs mere i artiklen Køer og grise i Skomagergade samt den senere udgave af Køer og grise i Skomagergade

Skiven:

Prospekt af Skomagergade 15 - 21. Fuglekongen afhentes i kalechevogn.

Andreas Adolph Galberg var købmand i Gl. Postgaard og lod denne ejendom sammen med en række nabohuse male på sin skive. Udenfor hans hjem holder en kalechevogn parat til at tage imod fuglekongen. Dette maleri fortæller først og fremmest om, hvordan ejendommene så ud i dette år, men det giver også et indtryk af folkelivet på gaden og fugleskydningens betydning for byen. Der flages nemlig gaden igennem.
Manden i døren er købmand Galberg, som hentes af foregående års fuglekonge, snedkermester Frederik Ernst Wismann, Ringstedgade 42, så de sammen kan køre ud til fugleskydningens glæder.

Det er næppe en af tidens ypperste kunstnere, der har malet skiven. Læg for eksempel mærke til personerne, der har dværgstørrelse i forhold til bygningerne. Kalechevognen er ikke større, end at der ifølge billedet mageligt skulle kunne stå fem-seks ved siden af hinanden, og det var Skomagergade på ingen måde bred nok til.

Skiven er i 2013 blevet konserveret af Maleri-Konserveringsværkstedet i Jægerspris.

Skiven måler 53 cm i diameter.

Skivens placering:

Skiven er udstillet på Roskilde Museum

Tilbage til listen