Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 2015 

Roskilde

Der holdes rejsegilde på rockmuseet på Musicon.

* * * * * * * * *

Fjordene ved Roskilde, domkirken og vikingeskibsmuseet udnævnes til Danmarks fjerde nationalpark og får navnet Nationalpark Skjoldungernes Land, der dækker fjordområdet ved Roskilde med øer, holme, smukke dale og nærliggende skove.
Nationalpark Skjoldungernes Land adskiller sig fra de øvrige nationalparker ved, at den ikke udelukkende består af natur.

* * * * * * * * *

Gratis avisen "Paperboy" udkommer for første gang og kan hentes i forskellige steder i kommunen og omegnsbyerne.

* * * * * * * * *

I anledning af 60 året for etableringen af Roskilde Ring køres jubilæumsmotorløb i havneområdet, Sankt Clara Vej, Frederiksborgvej, Sankt Ibs Vej.

* * * * * * * * *

I sommertiden går to kendte virksomheder i Algade konkurs. Det er Jane Onøs Korsbækbutik og Hotel Prindsen.

* * * * * * * * *

På et halvt døgn 21. - 22. november vælter en halv meter sne ned over Roskilde.


Danmark

For første gang i mange år kostede nytårsfyrværkeri menneskeliv. To ulovlige krysantemumbomber kostede livet for tre unge mænd i Nordjylland, ligesom flere blev sårede.

* * * * * * * * *

Terrorangreb ved et møde om ytringsfrihed i Krudttønden i København koster en mand livet og flere politibetjente såres. Den efterfølgende nat skydes der igen med automatvåben. Denne gang ved den jødiske synagoge i Krystalgade, hvor også en mand afgår ved døden. Ved en efterfølgende skudveksling dræber politiet manden, der viser sig at være attentatmanden til begge episoder.

* * * * * * * * *

Lego oplever en fantastiks uge i slutningen af februar. Virksomheden bliver kåret til verdens stærkeste brand, indtager en central del af showet ved Oscaruddelingen og offentliggør et historisk stort regnskabsmæssigt resultat.

* * * * * * * * *

IT- giganten Apple, opfører driftscenter i Foulum lidt uden for Viborg.

* * * * * * * * *

Experimentarium i Hellerup står i flammer.

* * * * * * * * *

Andreas Mogensen bliver den første dansker i rummet, da han fra rumhavnen i Kasakhstan sendes op i en Soyuz raket til den internationale rumstation ISS.

* * * * * * * * *

Ved en folkeafstemning siger danskerne nej til afskaffelsen af retsforbeholdet Danmark har i forhold til EU.


Verden

To hætteklædte mænd med Kalasjnikov-rifler bryder ind på Paris-redaktion af det satiriske franske ugeblad Charlie Hebdo. Efter heftigt skyderi bliver 10 medarbejdere dræbt. Ved en efterfølgende politijagt, likvideres to betjente.
Med en indsatsstyrke på 88.000 mand jages brødrene Said og Cherif Kouachi de efterfølgende dage. Brødrene forskanser sig i en trykkerivirksomhed i byen Dammartin-en-Goële, hvor de tager gidsler. Samtidig tager en sympati terrorist gidsler i et supermarked i Paris. Meget professionelt lykkedes det indsatsstyrkerne at dræbe terroristerne. Desværre dør også fire gidsler.

* * * * * * * * *

Den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov, skydes og dræbes lige foran Kreml.

* * * * * * * * * 

En Airbus A320 fra Germanwings, med afgang fra Barcelona til Düsseldorf, styrter ned i Alperne i det sydlige Frankrig. Det er flyets anden pilot der bevidst forårsager den tragiske hændelse, der koster alle 150 ombordværende livet.

* * * * * * * * * 

Ved en folkeafstemning siger grækerne nej til en spareplan for afvikling af landets katastrofal store gæld til udlandet.

* * * * * * * * * 

Borgerkrig i Syrien skaber et enormt flygtningepres på Europa. Ungarn forsegler grænsen med pigtrådshegn.

* * * * * * * * *

Tysk bilindustri rystes af en skandale hos Volkswagen. Man har snydt med software i biler, der derved har udvist for lavt forureningsgrad. I USA idømmes Volkswagen en bøde på en milliard kroner. Aktiekursen styrtdykker.

* * * * * * * * *

De internationale fodboldforbund er skandaleramt på grund af bestikkelse. FIFA´s præsident Sepp Blatter og UEFA´s præsident Michel Platini bliver begge suspenderet i 90 dage af FIFA`s etiske komité.

* * * * * * * * *

Paris rammes af et omfattende terroranslag. 130 mennesker dræbes.


Musik

Havde seernes SMS stemmer alene været gældende, havde Anne Gadegaard med sangen ”Suitcase” vundet det danske Melodi Grand Prix. Fagjuyens stemmer bliver dog afgørende, så gruppen Anti Social Media vinder med sangen ”The Way You Are”.
Ved det internationale Melodi Grand Prix går det ikke danskernes vej, der ikke går videre fra semifinalen.
Sverige vinder for sjette gang siden 1974, da Måns Zelmerlöw synger "Heros" til sejr.
Ganske usædvanligt får værtsnationen, Østrig ingen point. Det samme gælder nabolandet, Tyskland, der stiller op med nationens andenplads, da den reelle vinder nægter at modtage sejren og at repræsentere sit land.

* * * * * * * * *

Paul McCartney optræder på Roskilde Festival.

* * * * * * * * *

Som det var tilfældet med sine tre første udgivelser, topper Rasmus Seebach salgslisterne med CD`en "Verden ka´ vente".