Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 1942 

Roskilde

Klosterforvalter C.F. Løkkegaard tager initiativ til, at der oprettes en terrænsportsforening, en dækorganisation for illegal virksomhed i Roskilde. En vigtig opgave bliver at organisere modtagelse af de våben, der kastes ned fra engelske flyvere. Blandt de meget aktive er adjunkt på Katedralskolen W.F. Hellner, som tyskerne senere prøver at arrestere. Han går i stedet under jorden og er med til at redigere den illegale avis ”Morgenbladet”. 

* * * * * * * * *

Forlystelsesetablissementet Trægården lukker, og bygningerne overtages af Statens Civile Luftværn, det senere Civilforvaret, og endnu senere Beredskabsstyrelsen. 

* * * * * * * * *

Store Fiolstræde ændrer navn til Weysegangen og Lille Fiolstræde bliver til Violstræde. ”Ved Klostermuren” navngives. Det samme sker med Sct. Clara Vej (efter det middelalderlige kloster), Hedegade (før Lille Hedegade) og trægaderne Elmevej og Ahornvej. 

* * * * * * * * *

Kvindefiguren med titlen Guapa laves af billedhuggeren Gottfred Eickhoff. Den opstilles i 1984 bag Katedralskolen i det område, der kom til at hedde Latinerhaven. 


Danmark

Den danske gesandt i London, greve Eduard Reventlow, får ordre til at komme til København, men svarer at det "ikke er muligt at rejse hjem". Baggrunden er, at han måneden før har meddelt, at han ikke længere vil modtage ordrer fra København. 

* * * * * * * * *

Aggersundbroen åbnes for trafik. Broen har været tre år undervejs og overlevet flere sprængningsforsøg. 

* * * * * * * * *

Gadebilledet i 1942 blev præget af "swingpjatterne" - unge mennesker iført snævre benklæder, lange jakker, bredskyggede hatte og hvide sokker, som i stigende grad forulemper de spadserende på Rådhuspladsen i København.

* * * * * * * * *

En snestorm hærger Danmark. Frivillige må grave togene fri, så togdriften mellem Roskilde og København kan opretholdes.


Verden

Amerikanske styrker udstationeres i England. 

* * * * * * * * *

Japanske tropper erobrede Manila, hovedstaden i Filippinerne.