Forrige recordNæste record   Mindeord for Jakob Thielsen

4. januar 2019

Dette er det tredje nyhedsbrev i træk, der omhandler dødsfald. Det er trist.

Selskabets fuglekonge fra 1998, forstander Jakob Thielsen, er afgået ved døden den 1. januar 2019, 81 år gammel.

Jakob Thielsen blev indballoteret i selskabet ved generalforsamlingen den 10. marts 1980. Som proponent stod fuglekongen fra 1953, vulkanisør Hans Peder Pedersen.

Jakob Thielsen blev den sidste fuglekonge, der ikke havde deltaget ved årets fugleskydning. Noget tilsvarende var tidligere sket flere gange i historien. Hans fuglekongeskive var anderledes og forfriskende. Jakob Thielsen var på det tidspunkt forstander på FOF i Roskilde. Fuglekongen valgte at spørge en af skolens lærere, Carsten Dinnsen, om han vil male kongeskiven. Carsten Dinnsen, der underviste i tegning, croquis, (tegning efter nøgenmodeller), maling, keramik, raku og sortbrænding, blev både glad og stolt over tilliden, og sagde straks ærbødigt ja tak til opgaven.


Denne malede skive viser symboler fra en del af fuglekongens fritidsliv og arbejdsliv. Nederst de tre kædeled fra Odd-Fellow ordenen - venskab - kærlighed og sandhed.
Ovenfor Jakobs to jobs gennem 30 år. Fra 1970 - 1986 ansat ved merkonomskolen i København under Foreningen til unge handelsmænds uddannelse. Deres varemærke viser den græske gud Hermes, købmændenes gud, der overdrager "kundskabens fakkel" til den romerske gudinde, Minerva, der er beskytter for handel og håndværk. Hun rækker den tørstende yngling et bæger med kundskabens drik. Endvidere havde romerne uglen som kundskabens fugl.
Jobbet fra 1986 var forstander i Folkeligt Oplysnings Forbund - FOF, der har uddannelsesspiralen med et F på begge sider som varemærke. I midten er et O, således FOF, logo for Folkeligt Oplysnings Forbund.
Sluttelig har kunstneren, Carsten Dinnsen, syntes, at skiven foroven skulle slutte med fritidsliv. Derfor hans version af fugleskydningsselskabet, de to geværer og fuglen.

Det var ikke kun Jakobs skive der var speciel. Han blev født på fugleskydningsselskabets 150 års jubilæumsdag, og så døde han altså nytårsdag.


I 2004 gav Jakob Thielsen sin levnedsbeskrivelse til selskabet. Den lyder således:

"Jakob Thielsen, født 28/8 1937 i Frørup ved Christiansfeld. Flyttede til Roskilde den 1. november 1960.
Jeg er uddannet indenfor handel og kontor i landbrugsmaskinebranchen og har aftjent værnepligt i intendanturkorpset, hvor jeg sluttede som korporal på Flyvestation Karup i 1958. Jeg var beskæftiget i landbrugsmaskinebranchen til maj 1970, derefter var jeg kontorassistent og fuldmægtig ved Merkonomskolen - Foreningen til unge handelsmænds uddannelse - FUHU - i København til maj 1986.
Var fra denne dato til juni 2002 forstander for FOF - Folkeligt Oplysnings Forbund - i Roskilde. I april 1969 opfordret til medlemskab af Odd Fellow Ordenen. Senere optaget i Fugleskydningsselskabet.
Symbolerne på min skive: De tre kædeled for Odd Fellow Ordenen, for FUHU Kundskabens fakkel og uglen, samt to gudinder og FOF´s logo med den grønne snegl for udvikling og oplysning.
Det vigtigste i mit liv er ægteskabet med Sigrid i 1963, og vores to børn, en søn og en datter, samt vores nu fire børnebørn."


Jakob Thielsen udmeldte sig af fugleskydningsselskabet i 2017, grundet sit svigtende helbred.


Æret være Jakob Thielsens minde.

   

Tilbage til listen