Forrige recordNæste record   Omskrivning af selskabets tidlige historie

7. november 2015

Som det måske vil være skydebrødrene bekendt, arbejder Kurt Buchtrup, fuglekongen fra 1995, med sin hobby http://www.roskildesudvikling.dk/, hvor byens mange interessante ejendomme i en fremadskridende proces bliver beskrevet i ord og billeder.

Turen er nu kommet til Havnevej 41 – ”Børsen”, der som det formentlig er bekendt, er en væsentlig del af selskabets tidligste historie. Det er der nu kommet en meget fin beskrivelse ud af. Den kan ses her.

De historiekyndige vil bemærke, at der i beskrivelsen tages et lille opgør med den hidtidige opfattelse af, at de første skydninger ved havnen og ”Børsen” skulle være sket i 1783 og årstallet er nu korrigeret til 1790, og der er konsekvensrettet de relevante steder på hjemmesiden. Dette ændre dog ikke ved, at vi med sikkerhed kender til fugleskydninger i årene 1787, 1788 og 1789. Disse arrangementer anses nu for at være afholdt ved Haraldsborg Banke. Der er altså ikke sket nogen ændring i selskabets officielle stiftelsesdag den 28. august 1787.

Det er ikke ligefrem ”breaking news”, men det er da ikke hver dag, der bliver justeret i selskabets tidligste historie. Til beroligelse kan nævnes, at Kurt forinden har sikret sig bestyrelsens opbakning, ligesom Lotte Fang har nikket og sagt god for fremstillingen.
Beslutningen om den ændrede tolkning af selskabets historie, er ført til protokol for eftertiden.

Skulle man være interesseret i den nærmere begrundelse for justeringen, kan læses et notat, som også er lagt på selskabets hjemmeside i forbindelse med beskrivelsen af redaktør Christian Christensen. Notatet kan ses her.

   

Tilbage til listen