Forrige recordNæste record  Sponsor for 1804 er Harry´s Place  

En Børge med det hele

I årtier har der op til Passagen ved Schmeltz Plads stået en pølsevogn. Mangen en roskildenser har på vejen til og fra parkeringspladsen følt sig fristet til at smutte indenfor for at få en ristet med brød, en parisertoast eller en bøfsandwich, skyllet ned med en kold Jolly Cola eller en Cocio. I mange år var det ægteparret Vinnie og Svend, der med et smil tog imod de sultne kunder. Siden blev det Frede, der håndterede pølsetangen. Fra 2017 fik pølsevognen for første gang et egentligt navn, Harry’s Place.

Jesper Frederiksen er Roskilde-drengen, der blev pølsemand på Nordre Fasanvej i København med overtagelse af Harry’s Place i 2010. Siden blev åbnet én mere på Strandparken i Hellerup. Med overtagelsen af pølsevognen på Schmeltz Plads i Roskilde, kan man sige, at Jesper vendte hjem.

Pølsemager Harry Löfvall blev født i 1921 og udviklede oprindeligt pølsen "Børge" til Københavns fængsler. Historien går på, at de indsatte skulle have en vis portion kød pr. måltid, og i pølser svarede det til 1 1/2 almindelig pølse pr. mand. Problemet opstod derfor, hvis pølsen ikke blev skåret lige over - for hvem skulle så have "den store"? Løsningen blev kæmpepølsen "Børge", der fik sit navn efter en daværende arrestforvarer.

"Børge" blev en succes, og i 1965 åbnede Harry Löfvall den nu legendariske pølsevogn på Nørrebro. Harry blev hurtigt byens lærlinges ven. Hos ham kunne de låne penge, hvis de havde lommesmerter. Dette gjorde det nok ikke mindre attraktivt for ungersvendene, at lægge vejen forbi "Café Fodkoldt".

Den ægte "Børge" er fremstillet med naturtarm og uden tilsætningsstoffer og indeholder meget kød og ikke så meget fedt. "Børge" er helt frisk og har aldrig været i fryseren. Den har ikke været i nærheden af benmel eller konserveringsstoffer. Den er meget stærk grundet dyppelsen i den hemmelige opskrift, der er gået i arv fra Harry til den nuværende ejer.

Det er Jesper selv og hans professionelle personale, der langer pølser over disken. Harry’s Place sigter efter en individualistisk betjening, så det er ikke nok bare at servere pølser med brød og ketchup. Der skal være tid til den enkelte kunde, til en lille snak og et smil. Her bliver pølser serveret med føl'se - bogstavlig talt.

Harry’s Place er blevet kåret til at være én af de ting, der kendertegner København i kulturorganisationen Golden Days såkaldte "Københavnerkanon". Ikke mindre en to tidligere statsminister med fornavnet Poul, kan tælles blandt stamgæsterne. Efternavne er Schlütter og Nyrup Rasmussen.

Ikke blot kan Harry’s Place besøges, man kan også selv få besøg af den. Det er muligt at leje en af Harry’s Place’s rullende pølsevogne til jul, firmafesten eller en af livets andre festlige lejligheder.

Besøg sponsorens hjemmeside ved at klikke på logoet: