Forrige recordNæste record  Sponsor for 1821 er Svane Apoteket  

Apoteket i den arkitektoniske perle

Er man interesseret i arkitektur og kommer som gæst til Roskilde, står den gamle domkirke sikkert øverst på listen af bygninger, der skal besøges. Det tidligere rådhus på Stændertorvet og Duebrødre Hospital er også spændende bygninger. Ellers må man konstatere, at bygninger af den karakter ikke fylder meget i byens gadebilleder. Ildebrande har gjort sit indhug gennem historien, ligesom byplanlæggere og bygherrer har gjort ende på noget, der i dag kunne have være interessant at have haft bevaret.

Når man nu er ved de før nævnte bygninger ved torvet, skal man såmænd ikke så langt for at finde endnu en spændende bygning. Blot et stykke nede af Skomagergade, i nummer 12, ligger Svane Apoteket i en af byens smukkeste bygninger. Kunstnerisk arkitektur syntes ukendt på private bygninger i Roskilde, men her har vi virkelig en undtagelse.

Svane Apoteket fik en lang fødsel. Faktisk tog det 25 år, fra Farmaceutisk Medhjælperforening ansøgte Justitsministeriet om oprettelse af byens andet apotek, til det stod klar til at hjælpe borgerne mod nedgroede negle, ligtorne og andre dårligdomme.

Arkitekten Martin Borch tegnede den nye apoteksbygning, der inklusive kælder og kvist blev på hele fem etager. Lokale håndværkere som tømrermester Weber og murermestrene Schledermann og Schumacher stod for opførelsen. På 1. og 2. sal blev indrettet privatbolig for apotekeren.

Bygningen blev opført i røde mursten og forsynet med en række udsmykninger i granitbeton, eksempelvis to svømmende svaner, som man genfinder som motiv på apotekets første receptkuverter. Indretningen var stilfuld. Det oprindelige inventar blev udført i en meget fin massiv teaktræssort. Hylderne var åbne, og de små skuffer med skilte og knopper blev til opbevaring af droger. Loftet er et bjælkeloft, og vinduespartierne har en flot buet overdel. Farverne blev i grønne nuancer. Såvel dørindfatning, karme og reoler blev udført som det smukkeste træskærerarbejde. Apotekets standbeholdere – flasker og krukker til opbevaring af kemikalier, droger og færdige præparater havde signaturer i et alfabet tegnet af arkitekt Borch. Krukkerne var af porcelæn, hvorpå der var malet en blomsterranke i gule og blå farver. I tråd med apotekerens sans for indretning gik denne ranke igen i træskærerarbejdet. Det siges, at det var apoteker Nicolay Valdemar Bauer Park, der selv udførte træskærerarbejdet.

Den smukke bygning står stadig statelig, som den har set ud gennem tre århundreder. Indvendigt står apoteket stadig flot og funktionelt, men har fulgt med tiden i såvel indretning som teknik.

Roskilde har fortsat de to gamle apoteker. Begge har med årene fået filialer. Svane Apoteket findes i dag fire steder i kommunen. Foruden domicilet på Skomagergade findes Svane Apoteket nu på Ro´s Torv, i Trekroner og i Jyllingecentret.

Besøg sponsorens hjemmeside ved at klikke på logoet: