Forrige recordNæste record  Sponsor for 1834 er Hotel Prindsen  

Prindsen i Roskilde - hovedgadens stolthed

Gennem mange år har der været knyttet stærke bånd mellem Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab og Hotel Prindsen. Fugleskydningsarrangementer, frokoster, middage og fester har mange gange været afholdt på det gamle hotel. Tre fuglekonger fra hver sit århundrede har ejet hotellet. Den første fuglekonge, Peder Brønich, var gæstgiver på hotellet. Det samme var Martin Bank, der i 1990´erne genskabte byens stolthed, der på det tidspunkt var sygnet helt væk. I halvdelen af 1800–tallet var fuglekongen N.C. Sveistrup ejer af hotellet.

Kaptajn N.C. Sveistrup var på sin tid en prominent borger i Roskilde og han havde mange tillidshverv. I fugleskydningsselskabet var han sekretær og blev fuglekonge i såvel 1827 som 1834. Han var medlem af selskabet til sin død. Det blev til ikke mindre en 59 års medlemskab. Man skulle helt frem til det efterfølgende årtusinde før en skydebror opnåede længere anciennitet.

Den dag i dag sætter N.C. Sveistrup sit præg på byen. Den uniform Roskilde Garden bærer er en kopi af kaptajn Sveistrups officersuniform fra 1828. På det tidspunkt var det kaptajnen der stod i front for det daværende borgerkorps. 

Kaptajn Niels Christian Sveistrup, blev i 1825 ejer af Prindsen og har lagt navn til hotellets smukke og intime Suite. Hotel Prindsens historie går tilbage til slutningen af 1600-tallet, hvor den åbnede som kongelig privilegeret gæstgivergård i Roskildes hovedgade, Algade.
Kaptajn Sveistrup lod opføre en ny stor festsal hvor borgerne i det lille Roskilde, kunne få brudt ensformigheden med baller, spisegilder, koncerter og teater. Kaptajn Sveistrup gjorde Prindsen landskendt for ”den raske Opvartning og de gode Spise- og Drikke-Varer”. Han døde i 1874 som æresborger.

Efter kaptajnens død blev gæstgivergården og Trægaarden, som Sveistrup også ejede, sat på auktion. Da tog en kreds af kendte borgere fat, og sendte indbydelser ud, som opfordrede til at være med til at tegne et aktieselskab.

Aktietegningen var en succes, og den 29. april 1875 blev der på generalforsamlingen fremlagt tegninger af arkitekt Ove Petersen til den nye bygning. Ove Petersen var en kendt arkitekt i samtiden, hvor han byggede private villaer, teatre, rådhuse med mere. Han benyttede træk fra den franske renæssance, og arbejdede meget med murstenenes spil. Denne stil gav den flotte og markante bygning et palæagtigt ydre. Den 10. maj begyndte man nedrivningen af gæstgivergården og Trægaarden.
Det nye og moderne Prindsen stod klar til udlejning i januar 1876. Roskilde havde fået sit nye smukke hotel. Prindsen er i dag fredet.

 

Besøg sponsorens hjemmeside ved at klikke på logoet: