Forrige recordNæste record  Sponsor for 1847 er Paperboy  

Roskildes nyheder på tryk gennem århundreder

Da Paperboy fik muligheden for at støtte Fugleskydningsselskabets arbejde og tegne et sponsorat for en af selskabets ”skydeskiver", kunne vi som nystartet avis ikke, ligesom Roskilde Avis og Dagbladet, vælge en skive, hvor en redaktør var blevet årets fuglekonge. Vi fik dog muligheden for at vælge en af Søren Borch´s skiver. Borch-familien har lagt navn til den gade, der er vores adresse: ”Borchsgade 6 C”. Borch var også tidligere ejer af hele den gamle købmandsgård, hvor vi nu har vores virke. Søren Borch blev fuglekonge både i 1841 og 1847. Der var derfor flere skiver at vælge imellem.

Der var en særlig grund til at vælge skiven fra 1847, der er malet af Jacob Kornerup. Han blev nemlig født her i ”vores gård” i 1825. Hans far, Ebbe Kornerup, dør pludseligt, og Søren Borch gifter sig med hans mor og bliver hans stedfar og ejer af gården frem til 1862.

Den valgte skive forestiller derfor Kornerups stedfar, der efter endt skydning er på vej til en efterfølgende fejring på ”Lille Børs”, det nuværende Havnevej 41.  At det er samme bygning, man kan se i dag, fremgår af den fotocollage, hvor Kurt Buchtrup har sat et foto af skydeskiven, taget af Bennie Hansen, sammen med et aktuelt foto.  

Vi er en ny avis, men aviser er bestemt ikke nye i Roskilde.  Det var de heller ikke i 1847. Allerede ”Løverdagen, den 30te Juni 1792” blev det første forsøg på udgivelse af en lokal avis sendt på gaden.  Det var ”Tilskueren i og uden for Roeskilde” der så dagens lys. Det blev dog en meget kort fornøjelse, da den lukkede allerede i 1793.  Langt længere levetid fik den næste avis. I 1829 startede Roskilde Avis i Algade 26. Avisen havde denne adresse i en årrække og delte den i en periode med fotografen Kristian Hude, der havde atelier på 1. sal.  Den måtte nu lukke i 1954. I 1971 udkom den stadig eksisterende avis, der har samme navn.

Jakob Kornerup levede længe nok til at opleve endnu en avis blive udgivet i byen, nemlig ”Roskilde Tidende”, der i en længere periode driver sin virksomhed i Skomagergade 9. Det meste af avisens levetid var adressen på det nuværende Stændertorv, hvor redaktionen kunne se efter nyheder på torvet, inden de satte trykpressen i gang.

Der har også gennem lang periode været en socialdemokratisk presse i byen, som dog ikke har overlevet. Af endnu eksisterende aviser er der Roskilde Dagblad.  Dagbladet har siden 1929 holdt til i sin ejendom Hersegade 22. På landsplan er Dagbladet mest kendt som Lise Nørgaards læreplads.  Paperboy er en helt ny avis, der vil prøve at leve op til både Søren Borch og Jakob Kornerup.  Vores salgsafdeling tager sig af Søren Borch og lever op til, at avisen er en forretning. Vores redaktion lader sig inspirere af Jakob Kornerup, der fulgte sine interesser og gjorde dem til en levevej – vi brænder for den gode historie.

Besøg sponsorens hjemmeside ved at klikke på logoet: