Forrige recordNæste record  Sponsor for 1852 er Georges Bodega  

To kolde og en skarp på Hestetorvet gennem århundreder

I århundreder er den muntre servering blevet givet til byens borgere, når de har besøgt Hestetorvet.
Længe før jernbanen kom til Roskilde som landets første strækning, der gik fra København, kaldtes området syd for Gråbrødre Kirkegård for ”Møgbakken”. Årsagen til denne lidet flatterende benævnelse skyldes, at byens skæve eksistenser og sociale udskud holdt til på dette skumle hestemarked. På området stod et telt, der var oplyst af en osende lygte i teltåbningen, så gæsterne kunne finde vej. I teltet flød øllet i stride strømme.

Omkring 1730 blev teltet afløst af en permanent bygning med beværtningen, der kom til at hedde ”Løgten", et navn, der blev bevaret i godt 100 år. "Løgten" lå på hjørnet af Hersegade og det senere Jernbanegade. Siden kom Jernbanehotellet til, ligesom der til alle tider og også nu har været og stadig er forskellige mad- og udskænkningssteder.
 
Når fuglekongen fra 1852, Jørgen Julius Bentzen, skulle hjem til København, tog han det nymodens tog, der netop havde revolutioneret samfundet. På Bentzens fuglekongeskive ser man fuglekongen stå på trappen ved indgangen til jernbanestationen. Står man på samme sted i dag, og ser lidt til højre, vil man se George's Bodega, hvor den har ligget i mange år.
 
Værtshuslivet er ikke hvad det var engang. Yngre mennesker foretrækker caféer og vinbarer, hvorfor de gamle værtshuse i Roskilde og hele landet gennem en årrække er svundet stødt. Georges Bodega er blandt byens ældste og fungerer som værtshuse gjorde i gamle dage.
De glade dage på det nuværende sted startede i 1902. Først uden et navn og siden  som Grand-Caféen. Denne lukkede i 1953. I årenes løb som Grand-Caféen var her også dansested. Efter lukning var der på et tidspunkt isbar, inden George Minor i 1968 etablerede Georges Bodega i en del af de lokaler der tidligere var Grand-Caféen. Joan Zunda, der ejer bodegaen med sin mand, Peter, har drevet stedet siden 2003.

På Georges Bodega er der musik i højtalerne og spilleautomater på væggene. Rundt på bordene bliver der slået i raflebægerne og kortspillene. To gange om måneden er der konkurrence i Spin Bowl. Rygeloven gælder ikke på Georges Bodega, hvilket kan mærkes når man gæster stedet. Gæsterne er ikke til champagne og petit four, men fortrækker en bajer med en skarp.

Georges Bodega er stamværtshus for en del, men mange dropper også blot ind. Som nabo til stationen er det ikke usædvanligt, at nogen lige skal have slukket tørste inden turen går videre. Faktisk er der en gæst der regelmæssigt kommer med toget for at få en øl, hvorefter han tager turen tilbage. Om aftenen er Georges Bodega et populært sted for elever fra slagteriskolen og RUC. 

Bag baren ses en gammel klippekortsmaskine fra Movias busser. Den er ikke blot til pynt. Gæsterne kan til speciel rabatpris købe klippekort til 10 formiddagsbajere eller 10 aftenøl.

Besøg sponsorens Facebookside ved at klikke på logoet: