Forrige recordNæste record  Sponsor for 1854 er Mr Monopol   Film/Lyd

Det hyggelige nissetog i det smukke funkishus

Om man er gammel eller ung vil man sikkert have glade minder om det hyggelige nissetog, der hvert år i december kører rundt i butiksvinduet hos Monopol i Skomagergade. Sådan har det været i generationer, og sådan bliver det ved. Overvejelser om at nedlægge togdriften og blive mere ”moderne” har været der, men man har konstateret, at det ikke vil være populært.

Mr Monopol som navnet lyder i dag, er en af byens ældste forretninger. Forretningen blev grundlagt i 1923 og har siden været i familie eje. Henrik Settrup, der med sin kone Tina driver forretningen er tredje generation.

I dag hedder forretningen Mr Monopol, efter at man har tilsluttet sig den landsdækkende indkøbskæde Mister, der tæller 80 butikker i hele landet. På den måde tilbyder man landsdækkende bytteservice og fælles gavekort. Indkøbssamarbejdet giver også fordelagtige priser for såvel forretningen som kunderne.

Monopol er en traditionel herreekviperingsforretning med beklædning til både far og søn. Ikke mindst forårets store konfirmationsprogram er en stor succes.
I en tid hvor internethandel griber om sig på grund af tidsknaphed, har Monopol valgt at gribe det anderledes an. Monopol kommer gerne på kundebesøg hvis det kniber med at komme til forretningen. Man skal blot ringe og lave en aftale.

Forretningens lokalitet har næsten været uændret gennem alle årene. Ejendommen blev opført i 1929 i den fornemme funkis stil. Den stilrene arkitektur var fremherskende i 1920´erne og 30´erne. Stilen er også kendt under navnet ”funktionalismen”.
Ejendommen blev opført af af Ludvig Sørensen, der allerede seks år før havde åbnet sin forretning Monopol med herretøj i naboejendommen nummer 26, hvor Matas ligger i dag.
I de første år lå der en legetøjsforretning i højre side af butikslokalerne og en blikkenslager i gården, men fra omkring 1950 har Monopol gjort brug af hele stueetagen.

Ludvig Sørensen arbejdede i forretningen lige til sin død i 1969, selv om sønnen Kurt Settrup for længst havde overtaget ansvaret fra slutningen af 50'erne. Kurt Settrup stoppede i en alder af 60 år i 1984. Siden har forretningen været drevet af tredje generation.

For familien Settrup er det ikke alene arbejdslivet der forgår i den smukke bygning. Tina og Henrik Settrup har deres privatbolig øverst oppe på tredje sal med udsigt over byens gamle gågade.

Monopol vil fremover leve med tiden i såvel service som udbud. En ting vil der dog ikke blive ændret ved. Det nostalgiske nissetog i butiksvinduet vil forsætte med at glæde ung som gammel ved juletid.

Monopol har gennem årene filmet skydebrødrene når de marcherer forbi forretningen på fugleskydningsdagen. Optagelserne kan ses her.

Monopol leverer påklædning til fugleskydningsselskabets arrangementer og giver 10 % rabat til skydebrødre. Spørg efter Tina, hun ved besked.

Besøg sponsorens hjemmeside ved at klikke på logoet: