Forrige recordNæste record  Sponsor for 1796 er Skottens Skomager  

Manden der ved, hvor skoen trykker

Skomagerfaget er et stolt og gammelt fag, der kan spores helt tilbage til 1100-tallet. Før den industrialiserede tid blev alt fodtøj håndlavet, hvorfor antallet af skomagere var stort. I 1300-tallet boede og arbejdede 21 skomagermestre alene i Skomagergade. Vi skal ikke mange årtier tilbage, før der ikke var langt mellem skomagerne i byen. I dag findes kun én faglært.

Folk med hukommelse tilbage til 60´erne og 70´erne vil huske Algades skomagere og skræddere; der var flere af hver. Skulle man en tur i biografen, gik turen ofte til "Loving Chokolade" overfor Bio. Her var det også mester selv, der havde håndlavet godterne til den søde tand.
Før turen gik ind til det store lærred, passerede man i smøgen "Skottens Hælebar", der i 1957 blev etableret af McKay, der var indvandret fra landet, hvor herrerne bærer kilt.
McKay drev dygtigt sin forretning i omkring 40 år, hvorefter Jørn Ruff tog over, nu med navnet Skottens Skomager. I 2017 blev Ishak Kirkan den nye skomagermester - nu Roskildes eneste faglærte skomager.

Ishak har taget den fireårige serviceskomageruddannelse, der nu ikke eksisterer mere. Den teoretiske del af uddannelsen blev taget på Frederiksberg Tekniske Skole, mens lærermesteren var Knud Lihn, der også havde stået for forgængerens uddannelse. Netop det sammentræf var den direkte årsag til, at Jørn Ruff accepterede at overdrage forretningen til Ishak.

Ishak er født og opvokset i Danmark, men har rødder i den kurdiske del af Tyrkiet. Når uddannelsesvalget blev serviceskomager var det med en glæde for at bruge sine hænder og en stor interesse for sko. Han har arbejdet i faget siden 2010.

En serviceskomager skal kunne reparere og tilrette  al slags fodtøj til normale fødder, samt kunne fremstille forskellige dele til sko, som eksempelvis hæle og såler. "Skottens Skomager" tilbyder en lang række serviceydelser indenfor reparationer og syning. Forsåling af sko samt udblokning og forhøjelse af hæle hører til kerneområdet. Der laves også ridestøvler og støvler i almindelighed. Derudover går man ikke forgæves, hvis man skal have ordnet nøgler, skilte, lynlåse, tasker, bælter samt udskiftning af velcro. Andre relaterede opgaver udføres også.

Man går sjældent forgæves hos "Skottens Skomager", der elsker at lave specielle ting som eksempelvis lædersko til heste. Ishak har overtaget forretningen i sin bedste alder og forventer at drive den i mange år. Ambitionen er at blive Danmarks bedste skomager, og ønsket er, at junior en dag vil blive udlært i forretningen. Industrien har erstattet meget, men den gode håndværker vil der altid være brug for.

 

Se sponsorens data ved at klikke på billedet: