Forrige recordNæste record  Sponsor for 1882 er Kiropraktisk Klinik ApS v/Páll Haraldsson  

Lægegerningen, der blev en saga blot - og dog

Da jeg skulle vælge at sponsorere en fuglekonge var det ikke svært at vælge exam. pharm Toxen Balle fra 1882. Det var en mand der – som jeg – viede sit liv til menneskers helse og helbredelse, om end vi er gået hver sin vej. 

Jeg er født på Vestmannaeyjar, forblæste øer ud for sydkysten af Island. Vi flyttede til fastlandet, da jeg var 6 år, og opvokset i Keflavik, en lige så forblæst fiskerby på sydvest kysten. Jeg har altid haft eventyrlyst og udlængsel, så som 17 år rejste jeg fra Island, godt nok kun til Færøerne, ikke det store sus, men et skridt. Der boede jeg i 4 år, hvorefter jeg rejste til Danmark for at læse videre. Jeg ville have studentereksamen og derefter inden for sundhed. En overgang tænkte jeg på lægeuddannelsen, men ved et tilfælde hørte jeg om kiropraktor uddannelsen. Ved nærmere eftertanke fandt jeg ud af, at dette passede mig bedre, og det har jeg ikke fortrudt.

Jeg blev færdiguddannet i marts 1978 fra Palmer Collage of Chiropractic, i Davenport, Iowa. Jeg tog et års turnustjeneste på en klinik i København. Derefter købte jeg halvdelen og indgik et kompagniskab med kiropraktor Flemming Teilmann. Den 1. maj 1979 startede vi klinikken på Algade 10 i Roskilde. Flemming fratrådte den 1. december 2009. Jeg driver klinikken videre sammen med kiropraktor Dorte Jørgensen, som købte sig ind i klinikken for 15 år siden. Jeg er så heldig, at to af mine sønner træder i fars fodspor, den ene er færdig og arbejder i klinikken. Så når tiden er inde, kan jeg med fred i sjælen trække mig tilbage.

Det, som jeg synes, er interessant ved Toxen Balle´s skive er, at han var en spændende og lidt rebelsk personlighed, interesseret i sundhed og helbredelse og foretog sig ting, som måske ikke helt var accepteret af " det gode selskab".