Forrige recordNæste record  Sponsor for 1914 er Mjødbryggeriet Snoremark  

Danmarks bedste mjød i Tågerup

Nord for Roskilde i det tidligere Gundsø Kommune ligger den lille landsby Tågerup, højt hævet over landskabet med frit udsyn til alle verdenshjørner, herunder Roskilde fjord, middelalderkirker og gravhøje. I landsbyen ligger Snoremark, en fantastisk ældre ejendom, der ligesom landsbyen har en historie, der rækker langt tilbage i Danmarks historie. Snoremark kommer af drengenavnet Snore. Den nuværende gård er opført i 1880, men stedet kan føres flere hundrede år tilbage i tiden.

Hvor der tidligere gik grise, står nu ståltanke og træfade med gyldne dråber. Her ligger nu mjødbryggeriet Snoremark, der i 2010 startede som et ”garagebryggeri”, og siden har udviklet sig til et professionelt mjødbryggeri, der er anerkendt for seriøsitet og ambitioner om at brygge produkter, der kan tilfredsstille selv kræsne ganer.

Produktionen startede som følge af overflod af honning. Gamle mjødopskrifter blev studeret, og der blev smagt på forskellige varianter. Det gav anledning til korrektioner. Det mest afgørende var en klar fornemmelse af, at vand, der er almindelig basis sammen med honning, skulle udskiftes med friskpresset æblemost.
Opskrifterne blev udviklet ud fra smag, duft og en fornemmelse for, hvilke frugter og urter der ville skabe en samlet god smag sammen med honning og æbler – og ikke mindst hvordan balancen skulle være mellem de enkelte elementer.

De første bryg var med vilde hyben indsamlet langs fjorden. Hyben har fra gammel tid været kendt som en meget velegnet frugt, når man ville brygge en dessertvin.
Den næste bryg fik tilført mere bitterstof i form af humle. Det blev til en fantastisk drik, som ville klæde ethvert ostebord. Senere er kommet varianterne med havtorn og mjødurt.

Snoremark har siden starten været blandt landets bedste mjødbryggerier.
Dansk Biavlerforening står bag kåringen af Danmarks bedste mjød. Mjødbryggeriet Snoremark modtog 1. præmien i 2011 og dette gentog sig i 2016. Det første år stillede Snoremark op med en enkelt mjød, mens bryggeriet i 2016 deltog med alle bryggeriets fire varianter. Alle fire blev placeret blandt de seks bedste blandt 25 mjød, der stillede op til Biavlerforeningens 150 års jubilæumsarrangement. Indimellem, i 2015, blev bryggeriet hædret med en guldmedalje ved den store fødevaremesse Nordic Food Contest - og kåret som årets frugtvin i kategorien “øvrige frugtvine” i Dansk Forum for frugtvin.

Snoremark står ikke blot for at stille tørsten, men også sulten. På gårdens mark ses en flok får af racen såne, den eneste danske fårerace, der er kendetegnet ved at være kulsorte ved lemningen, og siden glider over i en chokoladefarve, for med tiden at blive lidt grå. Fårene leverer hvert år en flok dejlige lam, der er klare til salg om efteråret.

Besøg sponsorens hjemmeside ved at klikke på logoet: