Forrige recordNæste record  Sponsor for 1920 er Importøren  

Den lille butik med det store udvalg

Står man lige og mangler en halv meter ledning, en stikprop, en dims eller en dingenot, er et godt sted at starte, at gå til Importøren på hjørnet af Algade og Sct. Peders Stræde. Går man andre steder i byen, bliver der tit sagt; ”Prøv hos Importøren, han har alt”.
Sandt er det, at Importøren har ”alt”. Det de ikke har, kommer sikkert hjem i næste uge. Forretningen bugner af varer, så det kan være svært at vende sig uden at støde ind i noget. Overalt fra loftet hænger lamper, og hylder er fyldt helt op til loftet, så stigen ofte skal findes frem, når kundernes ønsker skal opfyldes. Man må sige, at lagerpladsen er udnyttet optimalt. Hvad der ikke lige findes i selve butikken, kan som regel findes på lageret i kælderen eller ude i gården bagved, hvor store ting som eksempelvis havemøbler findes. Nogle vil måske kalde det en rodebutik, men der er styr på det. Medarbejderne i forretningen er aldrig i tvivl om, hvad de har og hvor.

Isenkræmmere som denne findes næsten ikke mere. For nogle årtier siden lå Peter Kelps isenkræmmerforretning i Skomagergade, så det har været naturligt for Importøren at stå som sponsor for den gamle kollegas historiske fuglekongeskive.

Pudsigt nok åbnede den første Importør forretning i Skt. Peders Stræde. Men det var i København og helt tilbage i 1904. Forretningen i Roskilde blev etableret, hvor den ligger nu, i 1913. Importøren i Roskilde har altså for længst holdt 100-års jubilæum.

Ansatte i Importøren løber som regel ikke fra pladsen i utide. Indehaveren har haft hele sit arbejdsliv i forretningen. I 1970, i en alder af blot 15 år kom Jørgen Bagge i lære hos Ove Andersen og har været der lige siden. To af forretningens medarbejdere har trofast passet deres arbejde i mere end 30 år.

Da Ove Andersen, der tillige er skydebror, trak sig tilbage i 1999, var der ingen tvivl i Jørgen Bagges sind. Han forsatte som indehaver af forretningen. Forgængeren bor fortsat i samme ejendom, på øverste etage. Han har ikke kunnet holde sig helt væk, men er mange gange kommet og hjulpet med det ”kedelige” papirarbejde.

Tidligere kunne man ud for forretningen på Sct. Peders Stræde se en hel vognpark af budcykler.  Tiderne ændrer sig, så nu er der kun en tilbage, der udlånes til bryllupper og andre festlige lejligheder. Det er dog stadig muligt at få bragt varer ud, men nu med bil.

Se sponsorens data ved at klikke på billedet: