Forrige recordNæste record  Sponsor for 1925 er Grand Salon  

Herrefrisøren som i gamle dage

Meget er sket inden for handels- og servicefagene i løbet af den seneste menneskealder. Frisørfaget er her ingen undtagelse. I dag er det ikke usædvanligt, at frisøren servicerer begge køn. Tidligere var der en skarp adskillelse mellem dame- og herrefrisørerne.
Roskilde havde mange frisør- og barbermestre, der både lå på hovedstrøgene og i de små lokalsamfund. Ofte hang en kondomautomat uden for salonen, så farmand diskret kunne gøre sine indkøb til de private fornøjelser. Det var dengang den eneste prævention, med mindre man ”stod af i Roskilde”.

Grand Salon på Hestetorvet er en traditionel herrefrisørsalon som mange af os husker fra vores barndom. Salonen har ligget på adressen siden Børge Andersen åbnede den i 1937. Nogenlunde samtidig åbnede fruen, Inger Andersen, damefrisørsalonen ”Salon Paris”, på den anden side af Hestetorvet, mod Store Gråbrødrestræde.

Ægteparrets søn, Flemming, kom i lære hos sin far i 1960 og blev udlært i 1964. Frem til 1980 stod far og søn side om side i frisørsalonen, hvorefter junior stod på egne ben.

Salon Grand har gennem årene ikke undergået den store forandring. Forsøg er gjort, men det blev ingen succes. Flemmings forsøg på forandringsvillighed blev ikke vel modtaget af kunderne, da de gamle røde læderfrisørstole blev udskiftet med stole af moderne italiensk design. Det nymodens pjat måtte returneres og de gamle stole undergik en renovering. Siden er der ikke gjort forsøg på at ændre ved det traditionelle interiør. På væggene hænger billeder af Danmarks konger til og med Christian den 10. Blandt det ”fagre nye” er loftet med bambusstænger som Flemming dristede sig til at opsætte i midten af 70´erne.
Når de små drenge skal klippes, bliver de sat op på det gamle slidte bræt, placeret på frisørstolens armlæn. I mange tilfælde har såvel far som bedstefar siddet på samme bræt da lokkerne skulle ordnes i hinde tider.

Skal man til frisør og ønsker at betale med MobilePay, Dankort eller andet moderne stads, er det ikke Salon Grand man skal frekventere. Her er kongens mønt gangbart betalingsmiddel. Check har gennem årene været hjertelig velkommen, men her har nye tider også vendt op og ned på det der var engang.

Kunderne er kommet i salonen gennem flere generationer, og næste generation er da også klar som mulig frisørmester. Flemmings datter, Pia, er som sin far uddannet i salonen og arbejder fra tid til anden sammen med sin far, som han selv gjorde da han var dynastiets junior.

Se sponsorens data ved at klikke på billedet: