Forrige recordNæste record  Sponsor for 1937 er Danske Begravelser - Evan Møller  

Den levende for de døde

Den 1. januar 2013 åbnede Evan Møller - som nyuddannet i faget sin bedemandsforretning på hjørnet af Bredgade og Allehelgensgade. Som det er tilfældet med stort set alle andre hjørner, lå der her for et par generationer siden en købmand. I mellemtiden havde ligget en brudekjoleforretning, så her var kommet et skift fra en kirkelig glæde til en kirkelig sorg.

Uddannelsen som bedemand var et karrieremæssigt skift, da levebrødet inden da havde været inde for mediebranchen. Fordommen om bedemanden som en dyster gammel mand med høj hat havde han selv, og det er også, hvad han møder i sin hverdag.
Når efterladte første gang møder Evan, er det en anden virkelighed, de oplever. Den tatoverede overarm er skjult, men de venlige blå øjne bag brillerne og attituden får hurtigt fordommene til at forsvinde.

Siden sin barndom har Evan været fascineret over livet og døden. Han har altid ønsket at finde et arbejde, der gav ham noget at stå op til om morgenen. Det ønske er til fulde opfyldt i forretningen i Bredgade. Arbejdet som bedemand er noget helt specielt. Det er en ære, når folk vælger Evan til at stå for deres eller et familiemedlems afgang herfra. Han sætter pris på, når de pårørende fortæller afdødes livshistorie. Det giver ham et helt unikt indblik i danskernes liv.

Evan Møller har arrangeret ceremonier for unge mennesker, små børn og folk, som har begået selvmord ved at kaste sig ud foran et tog eller skyde sig selv i hovedet. Men selvom han har været vidne til meget, er det stadig vigtigt for ham, at han aldrig kobler følelserne fra i forbindelse med sit arbejde. Bedemanden bærer det professionelle jakkesæt, men bag det ydre er der mennesket, der i situationer må knibe nogle tårer for sig selv.

Evan Møller mener, at det er vigtigt at tage stilling til døden, fordi det gør det nemmere for de pårørende, når alt er planlagt. Man ved nemlig aldrig, hvornår døden kommer. Derfor har han også forberedt sin egen begravelse.

Hos Evan Møller er alle produkter i videst mulige omfang økologiske. Kisterne er lavet af naturtræ fra bæredygtigt skovbrug og med overfladebehandling efter EU-blomstens anvisninger, og urnerne er økologiske og godkendt til brug på alle kirkegårde i Roskilde og resten af Danmark.
Forretningen i Bredgade benytter vindstrøm. I fremtiden vil virksomhedens biler blive omlagt til hybrid- og elrustvogne, så de bliver Co2-neutrale.

 

Besøg sponsorens hjemmeside ved at klikke på logoet: