Talen for skytterne

 

Inden lammekøllen kommer på bordet holdes talen for skytterne. Det er et medlem, der ikke er aktivt ved skiveskydningerne, der taler til de aktive. Efter gammel skik kan man sige, at det er et "admitteret" medlem, der taler til de "ordentlige" medlemmer. Herefter afsynges sangen "For skytterne".

En sejlivet forkert udtaleform af ordet ”ordentlige” har genstridigt levet sit eget liv i mange år. Nu er det sådan, at en løgn ikke bliver sand, fordi den fortælles mange gange, og fordi mange er enige herom. Derfor er det på sin plads her at præcisere fakta.
Det er udtaleformen ”orDENTlig” med tryk på ”dent”, der af uforklarlige årsager har vundet indpas, så udtrykket nærmest har vundet hævd som værende korrekt.
Udtaleformens ægthed er blevet forespurgt Dansk Sprognævn, der godtgør, at den korrekte udtaleform, er det helt ordinære danske ord, som eksempelvis børn, der er ordentlige.
Læs Dansk Sprognævns udtalelse her.  

Carsten Helge Nielsens tale for skytterne blev optaget under fugleskydningen i 2016 af Henrik Brandt, der ligeledes efterfølgende redigerede optagelsen. Hør optagelsen ved at klikke på højtalertragten.