Fanemarchen

("Her kommer Jens med fanen")

Honnørmarch for Dannebrog og for Kongehuset.
Melodien, men ikke teksterne, er den reglementerede fanemarch, det spillet i hurtigt tempo; tjener også som honnørmarch. "Fanemarchen" spilles blandt andet ved vagtafløsning på Amalienborg Slot. Den folkelige betegnelse "Fanemarchen" er så indarbejdet, at dette navn accepteres for "begge melodier". Det er opstået ved, at faneløjtnanten indleder marchen med at kommandere: "Fane!"  March!". Honnørmarchen bruges ved honnøraflæggelse for kongelige, ambassadører, officielle gæster og lignende. Den er dateret 18. juni 1808 som Kgl. parolebefaling. Den afløste en ældre parademarch. Teksternes ophavsmænd kendes ikke.

Når brystpladen er skudt ned, og årets kongeskytte er fundet, er skydningen afsluttet, og det er tid til en velfortjent frokost. Denne er planlagt til omkring klokken 14.
Selskabet går ind i den store sal og finder deres pladser i henhold til bordplanen.
Formanden beordrer fanen ført ind. Alle rejser sig, står med tilknappede jakker og gør front mod fanen, der af fanebæreren føres gennem salen til ærespladsen, alt imens orkestret spiller "Fanemarchen", der i daglig tale også kaldes "Her kommer Jens med fanen".

Ved fugleskydningsfrokostens afslutning synges atter "For skytterne", inden fanen bæres ud, mens skydebrødrene igen respektfuldt står ret for fanen og tonerne til "Fanemarchen", igen lyder.

Melodien blev optaget under fugleskydningen i 2011 af Henrik Brandt, der ligeledes efterfølgende redigerede optagelsen.
Sangen akkompagneres af fugleskydningsorkesteret, der var sammensat til lejligheden, og John Wiberg har velvilligt på orkestrets vegne stillet sig til rådighed for optagelserne.
Hør optagelsen ved at klikke på højtalertragten.

 

 

 


Tekst: Ukendt
Melodi: Ukendt

Her kommer de danske soldater,
med bare ben i støvlerne,
med sulten mave og lommen tom,
alligevel sa´ de at trommen kom,
alligevel sa´ de at trommen kom,
alligevel sa´ de at trommen kom.


De gode, gamle ægyptere,
de bleve ej begravede,
men de blev balsamerede
og lagte i en pyramide,
dem selv til megen fornøjelse,
men andre til stor "bemøjelse".


Her kommer Jens med fanen,
han synger og han traller,
han er så glad, han er så glad,
for han skal hjem og ha´ mælkemad,
med klit og med klat og med klumper i,
med klit og med klat og med klumper i.