Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 1989 

Roskilde

Civilforsvaret rømmer de gamle FDB-bygninger på Eriksvej, som rives ned. Såvel Civilforsvar som brandvæsen, fra Sukkerhuset flytter til en ny Beredskabsstation ved Vindingevej. Sukkerhuset overtages af Roskilde Museum og den kommunale forvaltning. 

* * * * * * * * *

Roskilde får besøg af pave Johannes Paul II. Biskop over Roskilde stift, Bertil Wiberg, tager imod paven ved Domkirkens hovedport. 

* * * * * * * * *

Kapelsmøllen, hvor Roskilde Fællesbageri holder til, ophører med at producere brød. Den gamle mølle og det nyere fabriksanlæg rives ned og på grunden opfører et forsikringsselskab en forretningsejendom.


Danmark

Spies-koncernen - ved Janni Spies Kjær - købte sin største konkurrent, Tjæreborg. 

* * * * * * * * *

De Danske Spritfabrikker, De Danske Sukkerfabrikker og Danisco meddeler, at de fusionerer, og dermed er Danmarks hidtil største industrivirksomhed en kendsgerning. Den ny virksomhed får navnet Danisco A/S.


Verden

46 omkommer, da en Boeing 737 styrter ned ved indflyvningen til Nottingham i Storbritannien. 82 overlever styrtet. 

* * * * * * * * *

Med hunde, vandkanoner og tåregas stopper tjekkisk politi 4.000 demonstranter i Prag, der mindes studenten Jan Palach, der i 1969 tog sit eget liv i protest mod Sovjetunionens indmarch i Tjekkoslovakiet efter det såkaldte Prag-forår. 

* * * * * * * * *

Under raceurolighederne i Miami, USA, bliver én dræbt og 11 såret, og flere bygninger bliver sat i brand.

* * * * * * * * *

Det Irans præstestyre udsteder en dødsdom over forfatteren Salman Rushdie i form af en fatwa, for at skrive bogen "De sataniske vers" der betragtes som blasfemisk.

* * * * * * * * *

Massakre på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Massakren dækkes live på tv. 

* * * * * * * * *

Solidaritet vinder de første frie valg i Polen siden 2. verdenskrig. Begivenheden danner forbillede for en række succesfulde ikke voldelige antikommunistiske revolutioner i Østeuropa. 

* * * * * * * * *

Ungarn bliver selvstændig efter 33 år med sovjetisk domineret styre. 

* * * * * * * * *

Berlinmuren åbnes ved Bornholmer Straße. Flere andre grænseovergange åbner hurtigt efter. 

* * * * * * * * *

Kommunistregimet i Bulgarien væltes. 

* * * * * * * * *

Deltagere i en fredelig studenterdemonstration i Prag gennembankes af det kommunistisk politi. Dagen markerer begyndelsen på fløjlsrevolutionen, som vælter den kommunistiske regering.

* * * * * * * * *

Efter uger med blodige demonstrationer overtager Ion Illiescu præsidentposten i Rumænien efter Nicolae Ceaucescu. Det kommunistiske diktatur ophører hermed. Nicolae Ceaucescu og frue bliver henrettet juledag.


Musik

Danish Music Awards afholdes for første gang. 

* * * * * * * * *

Birthe Kjær havde flere gange opnået andenpladsen ved det danske Melodi Grand Prix. Søren Bundgaard skrev melodien og Keld Heick teksten til "Vi maler byen rød".
Sangen opnåede en tredjeplads ved det internationale Melodi Grand Prix, hvor den jugoslaviske gruppe Riva vandt med "Rock me".

* * * * * * * * *

Et samarbejde mellem Johannes Møllehave og Anne Linnet bliver til LP´en "Min sang". Johannes Møllehave skriver teksterne og Anne Linnet synger.