Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 1944 

Roskilde

Under folkestrejken i København breder strejken sig til Roskilde, hvor konsekvenserne dog bliver små. På baneterrænet står der dog nogle godstog med kødvarer til Tyskland, som enten kan få lov til at rådne op - eller spises. Det sidste blev tilfældet: Folk hentede kød i toget, skønt tyskerne forsøgte at forhindre det ved forskellige steder i byen at arrestere folk, der gik rundt med kødpakker. 

* * * * * * * * *

Der oprettes bibliotek i Vindinge, på skolen. 

* * * * * * * * *

Da tyskerne i september vil arrestere det danske politi, punkterer den bil, man sender ud fra København, i Tåstrup. Politiet i Roskilde når derfor at blive advaret, så alle er pist borte, da tyskerne endelig når frem. Skønt politiet er under jorden, stiger kriminaliteten ikke i Roskilde. Kriminalpolitiets kontor på Maglekildevej overtages af det tyske GESTAPO. 

* * * * * * * * *

Chefen for Folkeregisteret i Roskilde ”stjæler” kartoteket og gemmer det på Rådhusets loft. På denne måde kan GESTAPO ikke få personoplysninger i Roskilde.


Danmark

Kaj Munk, henrettes af Gestapo. Efterfølgende begraves han på Vedersø kirkegård, under stor folkelig deltagelse. 

* * * * * * * * *

Den tyske besættelsesmagt i Danmark udfører den første kontrasabotage, da Studenterforeningen i København sprænges i luften. 

* * * * * * * * *

Den tyske besættelsesmagt øver schalburgtage mod Palladiums filmatelier i Hellerup. Det skete blandt andet fordi danskerne demonstrativt boykottede biografer, der spillede tyske film. 

* * * * * * * * *

Aalborg Stiftstidende rammes af schalburgtage. 

* * * * * * * * *

Det lykkes sabotagegrupperne BOPA, Holger Danske og Korps Aagesen at sprænge Danmarks eneste våbenfabrik, Riffelsyndikatet (Dansk Industri Syndikat), i luften. 120 mand forklædt som arbejdere bragte 400 kg. trotyl forbi 60-70 vagter til fabrikken i Københavns Frihavn. Tyskerne blev rasende og henrettede ved skydning 8 tidligere arresterede sabotører. Fabrikken kom ikke i brug igen under krigen.

* * * * * * * * *

Den tyske terrorgruppe "Peter-gruppen" ødelægger en aften Tivoli, som et modsvar til blandt andet bombningen af Riffelsyndikatet tidligere på måneden. Som vanligt (det var formålet) blev skylden lagt på danske modstandsgrupper. Befolkningen troede dog aldrig på det. 

* * * * * * * * *

Den tyske Rigsbefuldmægtigede i Danmark, Werner Best, indfører spærretid og mødeforbud mellem kl. 20.00 og 05.00. Det var mere end københavnerne ville finde sig i, og førte snart til Folkestrejken. 

* * * * * * * * *

Otte medlemmer af modstandsgruppen Hvidsten-gruppen henrettes i Ryvangen i København af den tyske besættelsesmagt.

* * * * * * * * *

Deportation af det danske politi. Cirka 2.000 betjente sendes til koncentrationslejren Buchenwald ved Weimar i Tyskland. Kampe på Amalienborg Slotsplads mellem dansk politi og tyske marinere. Palæforvalter kaptajn C.O. Schlichtkrull bliver såret. 

* * * * * * * * *

Forretningsstrøget Vestergade i Odense ødelægges ved sprængning af den tyske Petergruppen. Denne terrorgruppe havde en forkærlighed for forretningsstrøg i de større danske provinsbyer. 

* * * * * * * * *

Den tyske terrorgruppe Petergruppen raserer forretningsgaden Bispensgade i Aalborg ved flere sprængninger. 

* * * * * * * * *

Med stor koldblodighed stjæler en gruppe sabotører 1000 maskinpistoler fra Hærens Geværfabrik på Amager, og bringer dem væk i lastbiler. De undslap tyskerne efter at Langebro gik op bag dem. 

* * * * * * * * *

Fonden bag Cavlingprisen indstiftes.


Verden

Island opsiger ensidigt unionen med Danmark og erklærer sig uafhængig. 

* * * * * * * * *

Sovjetiske tropper går ind i det tysk besatte Polen. 

* * * * * * * * *

Tyskernes 880 døgn lange belejring af Leningrad i Sovjetunionen afsluttes. 

* * * * * * * * *

Englænderne smider 3000 tons bomber under et luftangreb på Hamburg. 

* * * * * * * * *

D-dagen og dermed starten på Vesteuropas befrielse indledes i Normandiet. 

* * * * * * * * *

Den første V1 bombe affyres af Tyskland mod Storbritannien. Frem til august affyres i alt 2400. Storbritannien har ikke noget forsvar mod disse raketter. 

* * * * * * * * *

Der laves attentat på Adolf Hitler i førerhovedkvarteret i Rastenburg. 

* * * * * * * * *

Anne Frank bliver fundet af Gestapo i sit skjul i Amsterdam. 

* * * * * * * * *

De tyske besættelsestropper i Paris overgiver sig, og general Charles de Gaulle holder sit indtog i det befriede Paris. 

* * * * * * * * *

De første allierede forsyninger når frem til Antwerpen ad søvejen.