Forrige recordNæste record Historisk perspektiv for 1878 

Roskilde

Ting- og Arresthuset i Jernbanegade bygges, hvor førhen galgebakken lå. Amtsrådet brugte også bygningen til sine møder.

* * * * * * * * *

Maglekilde Maskinfabrik får patent på en centrifuge, som er opfundet af værkføreren, L.C. Nielsen. Den ”kontinuerlige centrifuge” bliver en væsentlig forudsætning for de mange andelsmejerier, som skyder op rundt om på landet i disse år. Det bliver meget lettere at kærne smør.

* * * * * * * * *

Ildebrandshuset Skomagergade 1 rives ned, og i stedet opføres et hus som Hotel Prindsen, men i mindre målestok. Huset er siden blevet kaldt ”Prinsessen”. Arkitekt er Ove Petersen, der også tegnede Prindsen. Bygherre var agent og brygger N.P. Nielsen, som boede i ”Prinsessen” og havde bryggeri i en længe i Gullandsstræde.

* * * * * * * * *

Roskilde Dagblad stiftes. Det støtter den radikale fløj af partiet Venstre.

* * * * * * * * *

Kroen Møllehusene går over til kun at være spritfabrik.


Danmark

Den Internationale Arbejderforening, stiftet af Louis Pio i 1871, reorganiseres under navnet Socialdemokratisk Forbund, senere Socialdemokratiet og endnu senere Socialdemokraterne.

* * * * * * * * *

På et offentligt møde udtaler venstrelederen Viggo Hørup de berømte ord: "Ingen over, og ingen ved siden af Folketinget".


Verden

Tidligere slaver gør oprør på St. Croix. I Frederiksted angriber arbejderne fortet, og en stor del af byen bliver brændt af. De hvide måtte søge tilflugt i kirken. Oprøret nedkæmpes, og seks dage efter bliver de første oprørere hængt.

* * * * * * * * * 

Berlinkongressen, reviderer den russisk-tyrkiske fredsaftale.