Forrige recordNæste record  Sponsor for 1839 er Danske Bank  

Fuglekongen fra 1839, Christian Hansen, var i 1833 medstifter af Sparekassen for Roskilde by og omegn. I dag er sparekassen en saga blot. Men pengeinstitut ligger der stadig på Stændertorvet. Efter en omtumlet tilværelse som DK Sparekassen, Bikuben, og BG Bank, er det nu Danske Bank, der har det lokale hovedsæde i byens midte.


Da lokale pengeinstitutter var en del af bybilledet

I "gamle dage" var der ikke den by i Danmark, der ikke havde sit eget lokale pengeinstitut. Således også Roskilde. Byen havde i sine velmagtsdage hele tre pengeinstitutter.

I 1914 købte Roskilde Landbobank, Algade 3, og lavede bank i bygningen. Bygningen blev i 1973 solgt til Roskilde Sparekasse, hvor Roskilde Landbobank flyttede over på den anden side af gaden i en nybygget bankbygning. Roskilde Landbobank blev senere en del af Privatbanken, som senere igen fusionerede med Andelsbanken og Sparekassen SDS til Unibank, som atter fusionerede og blev til en del af den nordiske storbank Nordea.

Roskilde Bank blev grundlagt i 1884 og lå i mange år i Algade 14. Banken lignede i mange år en solstrålehistorie, hvor den voksede sig blandt landets største banker. Det skulle dog vise sig, at bankens ekspansion var en ballon med tom luft. I 2008 gik banken konkurs og måtte afvikles.

Den 18. august 1866 blev Roskilde Sparekasses nye hovedsæde indviet, og åbningstiden blev udvidet, så det ikke kun var en gang ugentligt (om lørdagen) for indbetalinger og en gang månedligt for udbetalinger... Det var ikke velset.

I 1874 kom der en udbygning, herefter udvidelse igen i 1903, og i 1924 en forandring af kontorer, samt en checkafdeling. I 1931 kom det første boksanlæg samt depotafdeling til. I 1941 fik Sparekassen døgnboks.

I 1942 åbnede Sct. Jørgensbjerg afdeling med overvældende succes, og herefter gik det slag i slag med nye filialer i og uden for Roskilde.

1954 blev året, hvor spareklubberne åbnede i virksomhederne, hvor sparebudet kom på besøg og modtog indskud fra ansatte.
Mange andre sjove ting kan nævnes fra tiden: sparebussen, salg af sparemærker på skolerne, julespareforeninger i Roskilde, dåbsgaver til alle børn i Roskilde, med 10 kr. på kontoen, samt Danmarks første tonesparefilm fra 1944 med titlen "Sæt dig et mål".

Frem til den 3. november 1968 var der en del moderniseringer på Stændertorvet, og netop på 135 års dagen for Sparekassens oprettelse blev den nuværende bygning indviet.

I 1987 fusionerede Sparekassen med to østjyske Sparekasser, under navnet DK-Sparekassen. Konstruktionen var svag og blev to år senere overtaget af Bikuben.

 

Besøg sponsorens hjemmeside ved at klikke på logoet: