Forrige recordNæste record  2018 Frank Holmstrup


3. juli • Restaurant Håndværkerens have

Født: 25. maj 1957

Levnedsbeskrivelse:

Direktør.

I 2019 gav fuglekongen sin levnedsbeskrivelse til selskabet. Den lyder således:

Solen stod højt på himlen, alle tegn på, at det ville blive en særlig dag, var derfor sat i scene, og ja, prik præcis klokken "who cares" den 25. maj 1957 kom fuglekongen anno 2018 til verden.

Årene, der fulgte, viste nu ikke, at der var en fuglekonge på vej - gylp, sure bleer, snotnæse, børnehave og en besværlig skolestart, fortvivlende forældre og endnu mere fortvivlende skolelærere var hverdagskosten.

Da konfirmationen, realklassen og endnu vigtigere myndighedsalderen var en realitet, var fuglekongens største bedrifter, at han ikke havde rørt alkohol og smøger i næsten 15 år, men det blev der rådet bod på.

Nok om det, Randersgade fritidshjem blev stedet, hvor livets alvor, gode råd, værdifuld lærdom, disciplin og ikke mindst respekt og ansvar for andre blev grundlagt, fantastisk sted, de bedste ledere (det kaldte man dem, før de blev pædagoger, og alle børnene fik OCD, ADHD og ABCDEF osv.).

Efter en realeksamen, som klasselæreren forsøgte at forpurre, idet han ikke mente, han kunne lære mig noget, hvilket jeg altid havde hævdet, indtil jeg opdagede, at det var, fordi han mente, jeg var for dum, stod den på tre år i gymnasiet, før det lykkedes klasselæreren at få mig smidt ud, lige præcis på dagen, hvor mine klassekammerater fejrede sidste skoledag. Nå, men festerne blev ikke dårligere af det, og pigerne var jo efterhånden også blevet lidt mere fyldige hist og pist, så det skulle nok gå, om ikke andet havde jeg brugt en masse tid på at skyde lerduer til et DM i 1976.

Som med fritidshjemmet rammer virkeligheden en gang imellem præcis den, som mindst af alt venter det. På ASK (Akademisk Studenterkursus) mødte jeg livets alvor, ikke i form af stupide lærere og løftede pegefingre, men af klassekammerater, der allerede havde fået deres første barn, lærere, der var "voksne" nok til at indse, at ikke alle skulle være hjernekirurger eller astrofysikere - studenterhuen var hjemme, min far var lykkelig, jeg blev skide fuld.

Straks efter eksamen i 1978 eller rettere sagt, da jeg blev ædru, valgte jeg at få værnepligten overstået. Evnerne var åbenlyse, og jeg blev straks indlemmet i jægerkorpset, eller, som det hed den gang "mågejæger" på flyvestation Værløse, da jeg både havde jagttegn og kørekort.

Herefter tog karrieren fart. Efter at have siddet og gloet ind i en EDB-skærm fra 1979 til 1980 (for sådan hed det den gang: Elektronisk Data Behandling) svor jeg, at det aldrig blev mit gebet. Derfor pralede jeg gevaldigt med denne erfaring, da Renovadan System Transport i 1980 søgte en økonomimedarbejder, hvilket hurtigt gav pote, dog som EDB-ansvarlig, da de havde opdaget, at jeg intet vidste om økonomi. Det blev starten på et merkonomstudie i kreditmarked og finansiel planlægning, efterfulgt af et par år på HD studiet, indtil DFDS ringede og hentede mig til transport divisionen i 1987, hvor jeg sluttede som underdirektør i vognmandsforretningen i 1990.

Transportverdenen havde nu fået fat i mig. Med min baggrund i IT og økonomi ringede Transport Gruppen i 1990 og spurgte, om ikke jeg ville være direktør og få styr på deres IT og orden på deres økonomi, få smidt dem ud, som ikke burde være der, og slutteligt få solgt butikken, så der kunne skabes vækst.  

En fantastisk mulighed jeg ikke kunne sige nej til. En administrerende direktør, Benny Winther, som var mere formand i Brøndby I.F. end administrerende direktør i firmaet, gav uanede muligheder, især da han sagde, at hvis jeg ville holde møde med ham om torsdagen, skulle jeg begynde at spille golf, for det gjorde han hver torsdag over middag, så jeg spiller stadigvæk golf. Nå, der blev en 2-3 direktører færre, og vi fik solgt firmaet til LEP Group, på den tid en væsentlig spiller på det globale transportmarked.

Det blev til fire år, hvor jeg i mellemtiden også fik afsat tid til at blive skilt, en skidt tid som den, der har prøvet det, sikkert vil nikke genkendende til, men det blev samtidig starten på min store passion for jagtens glæder - rolig nu, det var riffeljagt, som siden hen har ført mig rundt i Europa efter hjorte, mufflonner og vildsvin. I 1994 ringede rederiet Scandlines. Det blev til fire år som fragtdirektør i en tid, hvor rederidelen gik fra at være DSB-rederi til at være Scandlines, og var en rejse fra statslig smølen og arrogance til accepteret monopol, bare under et andet navn, så det var godt nok ikke svært at sælge billetter på den tid.

Scandlinestiden blev ud over selve jobbet også begyndelsen på min nye fritidsinteresse, sejlsport, nemlig kapsejlads. Jyllinge Sejlklub blev i årene 1994 til 2000 kendt i det meste af Europa inden for match race, en aktivitet, der ebbede ud, da aldersforskellen på os og den nye generation nærmede sig 20 år, så match race blev afløst af kapsejlads i klassebåds typen BB 10m, hvor det er blevet til adskillelige DM-titler, men forhåbentlig ikke den sidste endnu.

I al min tid i transportbranchen havde jeg købt/udviklet transportsoftware hos Plusdata, en af de få leverandører af IT-systemer til transportbranchen, ja, faktisk i hele Europa, så da ejeren ringede i 1998 og forslog et direktørjob, med overtagelse af administrerende direktørjobbet, når han havde solgt sin virksomhed i 1999 til Swiss Air, var svaret et klart ja tak.

Så 20 år efter at have truffet en beslutning om aldrig at beskæftige mig med IT, var jeg nu administrerende direktør i Swiss Air’s global IT division for Global Transport og Logistik.

Den 11. september 2001 skød en flok terrorister flybranchen i sænk. Swiss Air og alle dets datterselskaber gik konkurs, og de 110 mennesker, som var en del af det gamle Plusdata og mine nære medarbejdere, stod nu og skulle gå konkurs som resten af butikken, eller finde en rig onkel. Ingen af delene lykkedes, for i stedet købte jeg og en tidligere salgsdirektør det gamle Plusdata, som fra den dag af kom til at hedde Transaxiom, med kontorer i København, Århus, London, Hong Kong og Atlanta i USA.

Selv med en anseelig gæld, ingen kassekredit og stort underskud, lykkedes det at holde sammen på butikken. Et opkøb i Australien og nu også kontor i Sydney og Singapore blev kronen på værket for mig og verdens bedste medarbejder, som jeg stadigvæk savner den dag i dag.

Alt kunne og skulle købes i 2005, så et indisk softwareselskab med 3000 ansatte ville ud i verden, og det skulle ske ved køb af vores virksomhed. Efter et års forhandling med udbetaling lige fra en brugt damecykel til ejerens svigermor, afdrag over 1000 år osv. lykkedes det os at blive enige, så i december 2006 forrådte jeg mine medarbejdere, sådan da, så efter aftale skred jeg i 2008.

Det blev til et par år med rejser, dasen og begyndende sindssyge, indtil ejendomsudvikler Kaj Mäckler og jeg mødtes ved et jagtarrangement. Du skal få orden på min butik, og så skal vi på jagt, spise nogle gode frokoster og i øvrigt hygge os. Kan man sige nej til det? Jeg, som sidst jeg byggede noget, fik fingrene i klemme mellem to Legoklodser.

Nå, men status dags dato er, at jeg jobber lidt for nogle ejendomsudviklere, sejler kapsejlads, spiller golf og går på jagt. Når vejret ikke tillader nogle af delene, ynder jeg at lytte til klassisk musik og være sammen med Henriette og den øvrige familie.

Skiven:

Skivens centrale punkt er en dåhjort fanget i sigtekornet fra en riffel. Til venstre for dyret ses en golfbold og til højre logoet for BB 10m bådklassen. Over dåhjortens hoved ses fugleskydningsselskabets emblem - "fuglen". De tre symboler viser nogle af fuglekongens passioner.
På hver side af sigtekornet anes bogstaverne I og T, forkortelsen for informationsteknologi, der har været en stor del af fuglekongens levebrød. 
Nederst på skiven ses logoer for Swissair, Scandlines og Renovadan. Tre virksomheder der har haft afgørende betydning i fuglekongens liv.

Fuglekongen har uddybet beskrivelsen således:

Fuglekongeskiven anno 2018 tager sit udgangspunkt i naturen, idet den siden min tidlige barndom har været min legeplads. Gennem hele livet har det været stedet, hvor jeg har dyrket mine fritidsaktiviteter, såsom jagt, sejlads, golf, skisport og meget andet, og fundet ro uanset vejr og vind.

Derfor var det også naturligt at afbillede en fantastisk majestætisk dåhjort som det centrale punkt for skiven, flankeret af en golfbold og logoet for en BB 10m bådklasse, som jeg har vundet flere Danmarksmesterskaber i. Ting, som bringer skov, strand og vand.

Jeg har i mit arbejdsliv været beriget af held og flid og har altid fået prædikatet arbejdsom, loyal og pligtopfyldende. IT har præget mit virke lige siden militærtiden. Fra at være noget, som var mig meget fjernt og ikke det, der skulle fylde meget i mit liv, til alligevel at blive det primære i min karriere, ligesom transport skulle blive det. Fra Renovadan (skraldefirma), DFDS (transport), LEP Transportgruppen (transport), Scandlines (rederi), Plus Data (IT til transport og logistik) og frem til 2010, hvor jeg fik muligheden for at arbejde i ejendomsudviklingsbranchen, har IT hængt ved såvel som transport.

Den sidste ting, som har betydet meget for mig at få med på skiven, er vores emblem "fuglen". Hvis man ulejliger sig med at gå ind på selskabets hjemmeside, vil man forstå, hvorfor det ikke blot er traditioner, men en historisk fortælling, der ligger til grund for vort selskab.

At så mange ting, og et liv kan rummes på en fuglekongeskive er fantastisk, og jeg synes, det er lykkedes rigtigt godt for Jeppe Drews at få det billedliggjort.

Se fuglekongens data til Roskilde Museum her.

Skiven måler 49 cm i diameter.

Skivens placering:

Skiven er ophængt i Restaurant Håndværkerens sal

Skiven malet af:

Jeppe Emil Drews

Kongeskytte:

Erik Rasmussen

Årets vindere:

Ringen   Erik Rasmussen ved skud af Thomas Rasmussen
Kronen   Kevin Hjorth Andersen ved skud af Dan Rasmus Petersen
Højre klo   Flemming Steen Andersen ved skud af Renè Pedersen
Venstre klo   Stig Pallisbeck ved skud af Per Buch Hansen
Halsen   Palle Larsen ved skud af Bennie Hansen
Halen   Ole Sandbjerg Knudsen ved skud af Franz Nielsen
Venstre vinge   John Henry Larsen ved skud af Dan Rasmus Petersen
Højre vinge   Blev sprunget over grundet tidsmangel ved skud af ingen skytte
Brystpladen   Frank Holmstrup ved skud af Erik Rasmussen

Farven på skydenummeret ved årets fugleskydning var satin sølv.

   

Tre skarpskytter stod lige, da årets pokalvinder skulle kåres. Alle tre var tidligere pokalvindere. Det var Per Heine Christensen, Bennie Hansen og Leif Hansen. Med 435 point og 13 krydstiere blev det sidstnævnte, der fik sit navnetræk i pokalen. Det var sket seks gange tidligere, senest i 2007. Således var det første gang, Leif Nielsen fik sit navnetræk i den aktuelle pokal, hvorfor reversnålen for pokalvindere blev tildelt. Se det samlede resultat af årets skiveskydninger her.


Fuglekongens historie og anekdoter:

Fuglekongen stod som kongeskytte for sin afløsers udnævnelse i 2019.

* * * * * * * * *

Fuglekongens søn gik i sin fars fodspor fire år senere. Mikkel Holmstrup blev fuglekonge i 2022.

Årets historie og anekdoter:

Ganske usædvanligt var der ingen kandidater til generalforsamlingens indballotering.

* * * * * * * * *

Bestyrelsen besluttede at indkøbe en ny fane med støtte fra Danmarks Selskabet. Suppleant for bestyrelsen, Kurt Eg, sikrede et sponsorat på 9.000 kr. fra sin arbejdsplads, Tscherning. Se godkendelsen her.

* * * * * * * * *

Den siddende fuglekonge, Henrik Dyrvig, indvælges som suppleant i selskabets bestyrelse. Efterfølgende indtræder han som redaktør på hjemmesiden.

* * * * * * * * *

Årets fugleskydning lå i en periode, hvor sommeren viste sig fra sin allerbedste bedste side. Der havde på det tidspunkt været flere end 30 sommerdage og én mere var der også denne dag. Fuglekongen og bestyrelsen blev mødt på Hestetorvet af Roskilde Garden og ført til Roskilde Museum til de ventende skydebrødre. I museets gård spillede Hjemmeværnsorkestret, som traditionen byder det i gården. Marchen til Stændertorvet foregik med først Roskilde Garden, derefter Hjemmeværnsorkestret og sidst de deltagende skydebrødre. Så det var et stort optog, der mødte borgmester Joy Mogensen på Stændertorvet. Borgmesteren holdt som sædvanlig en rigtig god tale.

105 skydebrødre deltog ved fugleskydningen, og et tilsvarende ved den efterfølgende frokost. 528 skud blev løsnet, før fuglen var faldet til jorden.

Under frokosten talte fuglekongen Henrik Dyrvig for Hendes Majestæt Dronningen, formand Carsten Helge Nielsen for fuglekongen, Jan Elbert Olsen for Danmark, Páll Haraldsson for skytterne, og Lars Ditlev Vedsmand for selskabet på vegne af de nye skytter. 
Ved fugleskydningsfrokosten modtog Henning Ibsen 40 års erindringsemblemet og Erik Rasmussen, Finn Borre, Palle Frank, Per Buch Hansen, Søren Iskov Jensen og Henrik Enig modtog 25 års erindringsemblemet. Bent Lund havde gjort sig fortjent til 50 års erindringsemblemet og Erik Lykke Hansen, Niels Krüger, Per Schneider og Vagn Christiansen havde gjort sig fortjent til 25 års erindringsemblemet, men de deltog ikke på fugleskydningsdagen og kunne derfor ikke modtage deres erindringsemblemer.

* * * * * * * * *

En æra i Roskildes musikliv er forbi. I en lang årrække havde Clausen Johansen stået for musikken ved den årlige fugleskydningsfrokost. Ved dennes død havde sønnen taget over fra 1988. Nu var junior, John Wiberg, også afgået ved døden. Andre garvede musikere fra fugleskydningerne tog over under ledelse af Finn Sørensen.

* * * * * * * * *

Efterårets skiveskydninger er i fare for aflysning. Roskilde kommune finder forekomst af bly i forbindelse med skydebanerne på Tjørnegårdsskolen og Østervangsskolen. En oprensning henover sommeren trækker ud, men opgaven bliver løst i sensommeren inden skiveskydningerne. Læs kommunens mail her.

* * * * * * * * *

Selskabet indgår leje af lagerrum på Wæbersvej 22. Herved bliver selskabets effekter samlet centralt mod tidligere at være opbevaret hos de enkelte bestyrelsesmedlemmer.

* * * * * * * * *

For selskabet deltog Henrik Brandt og Henrik Dyrvig i årets hyldestfest for kommunens frivillige, Frivillig Fredag. Arrangementet foregik i Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena.

* * * * * * * * *

Årets nye skydebrødre

Generalforsamling

Ingen

Indskydningen

Direktør Benjamin Mortensen
Administrerende direktør Lars Ditlev Vedsmand
Entreprenør Michael Witt
Pensionist Erik Larsen

Tilbage til listen