Forrige recordNæste record  2015 Pauli Hansen


7. juli • Restaurant Håndværkerens have

Født: 2. januar 1942

Levnedsbeskrivelse:

Tapetseremester.

I 2016 gav fuglekongen sin levnedsbeskrivelse til selskabet. Den lyder således:

Jeg, Pauli Christian Hansen, født den 2. januar 1942 i Dåstrup, Viby Sjælland.

Vi var fem søskende, hvoraf jeg er den yngste. Min far var landpost, mens min mor klarede ærterne i hjemmet. 

I Dåstrup lille skole gik jeg de første to år hos frøken Larsen, derefter kom jeg i den store skole hos hr. Hagelskær. Her gik 5., 6. og 7. klasse i skole fra kl. 8 til kl. 12, og 3. og 4. klasse fra kl. 10 til kl. 14. Det vil sige, at der fra klokken 10 til 12 var fem klasser i samme klasseværelse.
Efter syv år var der ikke mere visdom at trække ud af de to lærere.

Fritiden brugte jeg hos bønderne, hvor jeg slog græs, kalkede længerne, mugede ud og malkede køerne, kørte med hestevogn og Ferguson traktor. Når kornet var høstet i august, drog jeg ud på marken med 5 liter benzin i hånden og en æske tændstikker i lommen. Så skulle der brændes halm af.

Som 14-årig kom jeg i lære som møbelpolstrer hos Stig Nilsson i Sct. Olsgade i Roskilde. Det var den 1. november 1956. Det tog hele fire år at lære alt. Undervejs blev jeg klar over, at min skolegang havde været lidt mangelfuld, så jeg måtte et halvt år på Brandbjerg Håndværker Højskole. Måske var jeg ikke helt udlært møbelpolstrer, så jeg tog som naver, den vandrende svend til Stockholm, hvor jeg fik arbejde hos flere forskellige møbelpolstrere, 2 – 3 måneder hvert sted. Jeg blev der 1½ år. En meget lærerig tid, som jeg husker med glæde.

Herefter følte jeg mig parat til at søge arbejde hos Thorbahls eftf. på Nikolaj Plads. En af Københavns fineste møbelforretninger og værksteder med kunder af det bedre borgerskab i hele Danmark. Det blev til 10 dejlige og meget lærerige år med meget store og interessante opgaver og rejser rundt i Danmark med møbler, tæpper og gardiner produceret på eget værksted.

Turen gik nu videre til Hvalsø, et uinteressant arbejde, som varede i cirka tre år.

Undervejs blev jeg gift og fik to drenge. Ægteskabet blev brudt efter 33 år.

I 1975 startede jeg som selvstændig møbelpolstrer i Jernbanegade. I 1980 blev jeg sagt op og flyttede derfor virksomheden til Køgevej, hvor jeg blev medejer af en ejendom. Det gik ikke rigtig godt, jeg følte der var for mange høvdinge. I 1990 købte jeg så Københavnsvej 18. Her går det godt. Der er også kun en høvding. I januar 2015 kunne jeg således fejre 40 års jubilæum som selvstændig.

Min fritid bruger jeg som medlem af Odd Fellow Logen nr. 26 Kong Hroar, og ikke at forglemme, som medlem af det agtværdige Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab. En vandretur bliver det til en gang om måneden som medlem af Håndværkerforeningens vandreklub. Ikke mindst får jeg min årlige campingtur til Frankrig sammen med Vibeke.

Skiven:

En stol og logoer for Sadelmager og Tapetsererlauget i København og Odd Fellow Logen.

Ved afsløring af skiven på fugleskydningsdagen præsenterede fuglekongen sin skive således:

Jeg holder meget af farven bordeaux, derfor har jeg valgt denne til rammen.

Den orange plet, (en i hver side) er pletten, som indgår i mit logo. 

Efter at jeg blev selvstændig i 1975, blev jeg medlem af Sadelmager og tapetsererlauget i København. Derfor har jeg valgt laugets logo, hammeren og de to nåle med tråd, som ses i baggrunden.

Jeg har i mange år været Odd Fellow broder i loge nr. 26, Kong Hroar, Roskilde. Derfor de tre ringe, som ses nederst på skiven. Disse symboliserer venskab, kærlighed og sandhed.

Stolen: 

Mens jeg var i lære, kom min lærermester, tapetserermester Stig Nilsson, i besiddelse af skuespiller Maria Garlands sminkestol.  Efter hans død arvede datteren, Birgitte Sørensen, stolen. Og jeg fik den ære at ombetrække den til dens nuværende form.

Sådan kom skiven til at se ud, efter at alle mine ideer blev kraftigt justeret i samarbejde med kunstmaleren Jeppe Drews, som har malet skiven. 

Se fuglekongens data til Roskilde Museum her.

Skiven måler 49 cm i diameter.

Skivens placering:

Skiven er ophængt i Restaurant Håndværkerens sal

Skiven malet af:

Jeppe Emil Drews

Kongeskytte:

Claus Ulrich Møbius

Årets vindere:

Ringen   Ole Sandbjerg Knudsen ved skud af Jørgen Kilden-Pedersen
Kronen   Jonas Gaarde Rasmussen ved skud af Mogens Rasmussen
Venstre klo   Páll Haraldsson ved skud af Lasse Sander Christiansen
Halsen   Bent Engberg Jensen ved skud af Christian Aarosin
Halen   Jeppe Drews ved skud af Henning Ibsen
Næbet   Frank Holmstrup ved skud af Erik Tronborg Andersen
Venstre vinge   Sprunget over grundet tidsmangel ved skud af ingen skytte
Højre vinge   Sprunget over grundet tidsmangel ved skud af ingen skytte
Brystpladen   Pauli Hansen ved skud af Claus Ulrich Møbius

Farven på skydenummeret ved årets fugleskydning var satin guld.

   

Med 431 point blev Kim Juel Gregersen vinder af årets skiveskydningskonkurrencer. Se det samlede resultat af årets skiveskydninger her.


Fuglekongens historie og anekdoter:

Vedtægterne siger, at man skal have været medlem af selskabet i mindst tre år for at kunne blive fuglekonge. Pauli Hansen blev fuglekonge efter tre år og fem dages medlemskab.

* * * * * * * * *

Ikke kun fuglekongetitlen blev Pauli Hansens held i juli måned dette år. Han vandt også "Bennie's Pletskud" i ugeavisen Paperboy, hvilket blev belønnet med et krus. Fotograf Bennie Hansen afleverede til hver udgave af avisen et billede, hvor en person havde en ring om ansigtet. Personen var vinder af "Bennie's Pletskud. Naturligvis er Bennie identisk med selskabets ærværdige skydeudvalgsformand.

Årets historie og anekdoter:

Under generalforsamlingen måtte vedtægterne ændres for at præcisere, hvem der var tegningsberettiget for selskabet. Tiltaget skyldes stigende krav fra den finansielle sektor.

* * * * * * * * *

Ikke mindst ved Per Handbergs ihærdige indsats lykkes det at indgå en aftale med Roskilde Kommunes Kunstforening om ophængning af 60 malede skiver i rådhusbygningen på Rådhusbuen. Se Per Handbergs breve her og borgmesterens svar her. Se tillige den endelige aftale med kommunen her.

* * * * * * * * *

Under en af årets traditionelle byvandringer var fugleskydningsselskabets formand, Ebbe Overgaard Nielsen, vært den 22. juli med fortællinger om de nulevende fuglekonger. Aftenens titel var "De har skudt til papegøjen". 

* * * * * * * * *

Ophængningen af skiverne på rådhuset blev foreviget på en film der kan ses under Film, tv og radioudsendelser.

* * * * * * * * *

Den 29. maj afholdes reception på rådhuset i anledning af ophængning af skiverne der. Se indbydelsen til skydebrødrene her  og til sponsorerne her.

* * * * * * * * *

Med en flot donation på 50.000 kroner fra Brand af 1848 kunne tre skiver sendes til konservering.

* * * * * * * * *

Alle sponsorer og donatorer til skivernes konservering modtog et certifikat som tak for bidraget.

* * * * * * * * *

Ved årets fugleskydning blev opsat højtaleranlæg, så borgmesterens tale til skydebrødrene lettere kunne høres af alle.

* * * * * * * * *

Efter en sjældent kølig forsommer fik byen hedebølge i festivalugen, der lå op til årets fugleskydning. Fugleskydningsdagens temperatur blev mere afdæmpet, men dog en dejlig sommerdag til arrangementet. 111 skydebrødre deltog ved fugleskydningen, mens 115 deltog ved den efterfølgende frokost. 540 skud blev løsnet, før fuglen røg ned. På grund af tidspres blev der ikke skudt efter de to vinger.
Under frokosten talte fuglekongen for Hendes Majestæt Dronningen, formand Ebbe Overgaard Nielsen for fuglekongen, Poul Henning Jensen for Danmark, Allan Ohms for skytterne, og Kurt Eg for selskabet på vegne af de nye skytter.
Ved fugleskydningsfrokosten modtog Ib Meinert Jensen, Sven Langberg og Per Skat Hansen 25 års erindringsemblemet. Førstnævnte var ikke til stede på dagen. Bjarne Storm Jensen ville også have været berettiget til emblemet, da han blev indballoteret den 2. juli 1990. Imidlertid udmeldte han sig af selskabet dagen før fugleskydningen. Poul Bunk-Jensen, Preben Erik Andersen, Arne Hansen og Jørgen Andersen modtog 40 års erindringsemblemet. Holger Olsen modtog emblem for 70 år som medlem af selskabet. Han var i forvejen den eneste i selskabets historie, der havde opnået 60 års emblemet. Endelig modtog Bennie Hansen et specielemblem for sin funktion som skiveudvalgsformand i 25 år.

* * * * * * * * *

På grund af andre vigtige gøremål måtte fuglekongen forlade fugleskydningsfrokosten i utide i 2015. Da kongeskytten fra 2014 heller ikke var til stede, måtte selskabets formand overdrage kongebåndet til den nye fuglekonge.

* * * * * * * * *

Selskabets formand, Ebbe Overgaard Nielsen, stod for byvandring for fugleskydningsselskabet. Arrangementet blev afholdt den 22. juli i Håndværkeres have i Hersegade. Aftens emne hed "De har skudt til papegøjen – Om Fugleskydningsselskabets nulevende konger".

* * * * * * * * *

For selskabet deltog Ebbe Overgaard, Per Handberg og Henrik Brandt i årets hyldestfest for kommunens frivillige. Arrangementet foregik i Roskilde Kongrescenter.

* * * * * * * * *

Æblet falder ikke langt fra stammen. Årets pokalvinder Kim Juel Gregersen, er søn af Leif Nielsen, der blev pokalvinder i årene 1989, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007.

* * * * * * * * *

Læs bestyrelsens julehilsen til skydebrødrene her.

* * * * * * * * *

 

Årets nye skydebrødre

Generalforsamling

Gårdejer Flemming Anders Olsen
Selvstændig/systemudvikler Jesper B. Hansen
Formand/kloakmester Kurt Eg
Kommunikationsdirektør Sander Jacobsen
Claus Hansen

Indskydningen

Skiltefabrikant Frede Planck
Tømrermester Michael Kresten Lind Donstrup
Ingeniør Peter Sylvest
Optometrist/optiker Søren Nichlas Frid
Selvstændig Preben Kofoed Nielsen

Tilbage til listen